Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Dr Mikael: Det kommer inget coronavaccin i år

19 maj, 2020
Det spekuleras mycket i när vi kan ha ett vaccin mot coronaviruset och buden är många. Doktor Mikael Sandström tror inte att det kommer i år – men om det skulle göra det, skulle han inte ta det. Här förklarar han varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Läkaren Mikael Sandström är en varm förespråkare av vaccin. Det har räddat miljarder av liv världen över. För närvarande är drygt olika 70 vaccin under utveckling och flera testas redan i kliniska studier. Men åsikterna om när det kan vara färdigt går i sär. Vissa säger att vi kommer ha det ”snart”, det vill säga kanske redan i år. Andra är inte fullt lika optimistiska och doktor Mikael är en av dem.

”Jag skulle INTE ta ett vaccin som kommer i år”

Han menar att det tar längre tid än man tror att ta fram ett vaccin – i alla fall om det ska vara säkert för dem som vaccineras med det:

– Det kommer inget vaccin i år. Jag skulle inte ta det vaccin som kom i år. Det är inte testat, säger han med eftertryck i TV 4 Nyhetsmorgon.

Stressar man fram ett vaccin finns det en risk att det inte håller måttet och att man förvärrar situationen. Det kan också finnas en risk för allvarliga biverkningar. Därför är det bra att skynda långsamt, menar Mikael Sandström

Annons

– Vi ska inte börja med ett vaccin innan det är ordentligt testat, säger han.

På frågan när han tror att vi kan ha ett färdigt vaccin mot coronaviruset svarar han:

– Kanske i slutet på nästa år.

WHO hoppas att det ska finnas ett färdigt vaccin inom ett och ett halvt år. Om det lyckas, är det  i så fall rekordsnabbt. I genomsnitt brukar det många år, ibland mellan tio, femton år att utveckla ett vaccin.

Här är vaccinet alla hoppas på just nu

Det amerikanska bioteknikbolaget Moderna blev först ut med att börja testa en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset på människor. I mitten av mars påbörjade bolaget en så kallad fas 1-studie. Det betyder att man gör studier på frivilliga försöksdeltagare. I det här fallet handlar det om försök på  45 friska, frivilliga vuxna personer, skriver Ny Teknik.

Om fas 1-studien ser lovande ut går man över till fas 2 då man provar vaccinet i de verkliga målgruppen, alltså de som smittats av coronaviruset.  Ser man att vaccinet är säkert och effektivt går man över till fas 3, som är storskaliga studier på personer i  målgruppen.

I sommar hoppas Moderna börja med  fas 3-studier på sitt vaccin. Det är först efter fas 3-studien som man vet säkert om vaccinet verkligen kan skydda mot covid-19.

Foto: TT

Läs mer:

Tidigare WHO-chefen: Corona hinner dö ut innan vaccinet kommer

Corona: Kombination av flera läkemedel gav stor effekt

Vilka vaccinationer behöver man som vuxen?

Annons