Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Dr Mikael om covid-självtesterna: "En väldig röra"

19 aug, 2020
Dr Mikael Sandström pratar om självtester av covid-19 och annat i Nyhetsmorgon, och menar att det finns både för- och nackdelar med testerna: "Man ska inte börja ställa diagnoser själv".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Läkaren Mikael Sandström har haft en hektisk vår, som bland annat innebar att han fick hoppas av sin medverkan i Let’s dance för att återvända till arbetet på intensiven vid Lindesbergs sjukhus. Tv-doktorn hade som mål att ha noll övertidstimmar efter semestern – men har nu samlat ihop 1060 timmar, tack vare coronaviruset.

Han besökte Nyhetsmorgon-studion i veckan för att reda ut några funderingar kring självtesterna för covid-19. Självtester i sig är inget nytt – vi har kunnat testa oss hemma för bland annat graviditet, klamydia och glutenintolerans i flera år. Och de tester vi kan köpa från apoteken är ofta riktigt bra, menar ”soldoktorn”, men det finns en hel del tester, många från utlandet, som vi inte har en aning om var de kommer ifrån.

– Man vet inte hur bra det är, hur känsligt eller okänsligt det är. Det är en väldig röra i det här, säger Mikael Sandström i TV4.

Men problemet med just covid-testerna kan till stor del bero på individen. Hur bra är vi egentligen på att testa oss själva? Med ett covid-19-test kommer en lång bomullspinne som ska bak till svaljet, genom näsa eller mun.

Annons

– Stoppa in en sån här pinne i näsan själv, och sen rotera runt den och dra ut den – det är inte säkert att det blir jättebra.

Olika typer av antikroppar

När det gäller antikroppstesterna förklarar Dr Mikael att det primärt finns två typer av tester. Vid det första försöker man påvisa om det finns rester av viruset, då räknas det som att man har sjukdomen.

– I blodprover letar man efter antikroppar mot viruset. Det tar några veckor att utveckla, och inte nog med det – det finns olika antikroppar, de som kommer tidigt och de som kommer sent.

Tar man testet för tidigt kommer man då att få falskt negativa resultat, eftersom antikropparna inte hunnit bildas än.

Läkaren tar också upp att oavsett vilken typ av test man gör så måste man ha klart för sig vad man kommer att göra med svaren. Behöver du uppsöka vården oavsett vad svaret blir, då kan du kanske lika gärna börja med det.

Mikael tycker att det är en positiv sak att många vill ta ett aktivt ansvar för sin egen hälsa genom dessa självtester, men:

– Man ska inte börja ställa diagnoser själv, det ska man akta sig för, säger han.

Se hela klippet med Mikael Sandström här:

Foto: TV4, TT

Läs mer:

Dr Mikaels smarta ner i vikt-råd: Det är en forever-fix

Dr Mikael smittad av corona – i samband med Let’s Dance

Dr Mikael Sandström: Det här ska du göra om du har artros

Annons