Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Dr Mikael: Så kan du lindra din fibromyalgi

14 okt, 2020
Fibromyalgi kallas ofta "den dolda sjukdomen", för den syns inte och symtomen kan skifta. Ofta tar det flera år att få en diagnos och sjukdomen går inte att bota. Men: Du kan lindra symtomen. Här berättar läkaren Mikael Sandström hur!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 tecken på fibromyalgiBrand logo
7 tecken på fibromyalgi

Fibromyalgi har länge varit ett närmast mytomspunnet smärtsyndrom som som drabbar framför allt kvinnor. I Sverige lider omkring 200 000 personer av syndromet, där vanliga symtom är långvarig smärta, trötthet, stelhet, mag-tarmbesvär och problem med minne och koncentration, ångest och depression.

Det finns idag inget botemedel mot fibromyalgi, men flera saker man kan göra för att lindra besvären. Och det var vad överläkaren Mikael Sandström pratade om i tisdagens Nyhetsmorgon på TV4.

– Det här är ett primärt smärtsyndrom, det finns ingen underliggande sjukdom. Benet är inte av även fast det känns så, förklarar han.

Orsaken bakom fibromyalgi är okänd

Orsaken bakom att man får sjukdomen är också den okänd, men man vet att smärtan beror på att kroppens kontrollsystem går fel – smärtsignalerna tolkas överdrivet av kroppen och man får en ökad smärtkänslighet. Kroppen får över tid en ökad mängd inflammatoriska substanser och ämnesomsättningen i musklerna försämras, vilket också gör att man lättare får ont.

Annons

Fibromyalgi har dessutom ofta en samsjuklighet med andra sjukdomar som IBS, reumatiska sjukdomar och artros samt psykiska tillstånd som utmattningssyndrom.

Eftersom inget botemedel finns gäller det att lindra och behandla symtomen så gott det går, och att som individ lära sig hantera sin sjukdom.

– Sjukdomen varierar, den är svårdefinierbar, och det tar åratal att reda ut och få den här diagnosen, säger Dr Mikael, som vidare förklarar att det kan vara svårt att bli trodd inom vården när man ständig söker hjälp mot olika smärtor.

Här är fyra saker som kan hjälpa den med fibromyalgi, och en sak som många frågar om – men som inte tycks göra någon skillnad!

Mediciner

Det finns vissa läkemedel som kan hjälpa mot fibromyalgins symtom. Tramadol, som är ett starks smärtstillande läkemedel förskrivs ibland, men även en del antidepressiva preparat, och inte sällan en kombination av dessa.

Smärtcentrum

På några platser i landet finns så kallade smärtcentrum, där man kan får träffa fysioterapeuter, smärtfysiologiskt utbildade läkare, psykologer. Man kan få gå på föreläsningar och träffa andra personer med samma problematik.

Annons

Träning

Träning kan hjälpa fibromyalgipatienter, enligt Dr Mikael. Eftersom smärtan beror på ett fel i hjärnans signalsystem är den inte farlig, och att det gör mer ont vid träning innebär inte att det är dåligt för den med fibromyalgi – tvärt om.

– Kör lågintensivt, men GÖR det! Fysisk inaktivitet är en pandemi det också, säger Mikael Sandström.

En studie som gjorts vid Göteborgs universitet 2018 visade att framförallt styrketräning var till hjälp för kvinnor med fibromyalgi.

KBT

Tidigare svensk forskning som vi har skrivit om visar även att personer med fibromyalgi kan hjälpas av kognitiv beteendeterapi, KBT. Behandlingen går ut på att motverka hjärnans inlärda och överdrivna uppmärksamhet mot kroppen.

– Patienterna utmanas att göra sådant som de undviker att göra på grund av sin fibromyalgi och att öva sig i att stanna kvar i upplevelsen av smärta, sa Maria Hedman-Lagerlöf, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet till MåBra då.

Annons

Kost har ingen påverkan

Nej – det finns inga belägg för att en viss kost skulle hjälpa den med fibromyalgi, menar Dr Mikael. En läsare frågar om antiinflammatorisk kost kan hjälpa mot smärtan, men tv-doktorn svarar att det inte ens är säkert att det finns någon diet man med rätta kan kalla ”antiinflammatorisk”.

Källa: Nyhetsmorgon, MåBra Foto: TV4, TT

Läs mer:

Jenny hjälptes av KBT: Min fibromyalgi begränsar mig inte längre

Gina Dirawi om kampen mot sin fibromyalgi

7 symptom som kan vara tecken på fibromyalgi – ta dem på allvar

Annons