Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Dricker min partner för mycket? Här är 7 varningstecken

14 sep, 2019
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Man sitter framför sitt bord på en servering och sträcker sig efter ett glas med vin
Du vill helst inte tro att din partner dricker för mycket. Men du misstänker att det är så. Här berättar alkoholforskaren vilka tecken du ska se upp med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Misstankarna har börjat komma smygande. Eller du kanske är säker, men ändå vill få bekräftat att det verkligen stämmer: Att din partner dricker för mycket.

Du är i så fall inte ensam. Hela 4-5 procent av befolkningen är beroende av alkohol och av dem söker bara 5-10 procent hjälp. Det finns ett enormt mörkertal, enligt Sven Andréasson,  alkoholforskare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, som driver Mottagningen för alkohol och hälsa, Riddargatan 1 i Stockholm:

– Det är jättemånga människor. Vi känner alla någon som har alkoholproblem, säger han.

Det här är människor som du och jag, som lever ordnade liv – men som dricker för mycket. Utomstående kanske inte märker någonting, men som partner vet man ofta när något är fel. Ta den känslan på allvar.

Här listar Sven Andréasson 7 tecken på att din partners drickande har gått över styr:

1. Du och andra reagerar på din partners drickande

Flera har börjat reagera på hur mycket din partner dricker. Det i sig är ett viktigt tecken på att något är fel. Att människor som betyder något säger ifrån, är en av de vanligaste anledningarna till att människor med alkoholproblem söker hjälp.

Annons

2. Din partner dricker alkohol varje dag

Din partner har börjat dricka oftare och oftare. Från början kanske det bara var på helgerna, men nu har det blivit en daglig vana, till exempel att ta några öl varje kväll. Oavsett hur mycket man dricker är frekvensen en viktig faktor.

3. Det räcker inte med ett glas – eller två

Det blir alltid flera glas, ofta många glas. Din partner tycks vara oförmögen att dricka måttligt. Öppnar ni en flaska vin går den alltid åt – och förmodligen öppnas en till. Och bjuds det på gratis alkohol finns det ingen gräns för hur många glas din partner kan norpa åt sig.

4. Drickandet går fort – och personligheten påverkas

Din partner står inte och sippar på vinet, eller tar en klunk öl nu och då. Glasen töms snabbt, i stora klunkar. Det snabba drickandet gör att man förlorar omdömet, eftersom frontalloben påverkas. Impulskontroll, problemlösning, abstrakt tänkande och planering slås ut. Istället tar mer primitiva delar av hjärnan över. Lusttillfredsställelse och belöning blir viktigast och merbegäret väcks – man vill bara dricka mer och mer. Resultatet är att din partner blir som en annan person, något som inte minst barn brukar reagera starkt på.

Annons

5 Alkohol står överst på din partners inköpslista

Det har blivit viktigt att alltid ha alkohol hemma. Din partner planerar noga för att förrådet aldrig ska ta slut. Och vad man än ska göra blir alkohol inblandat, om inte annat som en belöning efteråt.

6 Plötsligt får din partner inget gjort hemma

Din partner prioriterar bort sånt som tidigare var viktigt: Att följa med era barn på fotbollsträningen, att underhålla huset. Det känns om om ingenting blir gjort, inte ens när din partner är ledig.

7 Du märker att din partner dricker i smyg

Din partner försöker dölja sitt drickande, för att undvika dina kommentarer. Du förstår det eftersom tecknen på berusning ändå märks: beteendet, tonfallet, den simmiga blicken.

Ju snabbare den du lever med kan få hjälp med sina alkoholproblem, desto bättre. Ju längre alkoholberoendet har gått, desto svårare blir det att sluta.

– Vi vill ju helst att man reagerar i ett tidigt skede så att det inte eskalerar på det här sättet. Men det finns gränser, som när barn far illa, då alla bör reagera, säger Sven Andréasson.

Annons

Han råder alla som lever med någon alkoholproblem att ta det svåra snacket, men utan arga anklagelser – hur sanna de än är.

– Var konkret, säg: det här och det här har jag sett. Så här kan vi inte ha det. Vad kan jag göra för att hjälpa till? Vad man absolut inte ska göra är att träda in som en slags räddande ängel i olika situationer, typ ringa jobbet när vederbörande är bakfull.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Det finns hjälp att få. För den som inte bor i en större stad, med beroendeklinik, är vårdcentalen det enklaste alternativet. Husläkaren kan skriva remiss till en psykolog eller kurator. Det finns också hjälplinjer man kan mejla och ringa:

anhorigstodet.se

alkohollinjen.se

Foto: TT

Läs mer:

Carola: Han valde flaskan före mig

4 flaskor vin i veckan – är det för mycket?

Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar

Annons