Dubbla känslor inför resan? Så vet du om du lider av hodofobi
Sommar, sol och semester. Underbart, tänker många. Men inte alla. Du ska ta med dig familjen på en resa och du vet innerst inne att det ska vara roligt och spännande – men allt du kan känna är rädsla. Känner du igen dig? Då kanske du har hodofobi. Och du är inte ensam. Jonas Gardell har till exempel vid flera tillfällen luftat sin rädsla på sociala medier:
Personer som lider av hodofobi är rädda för att resa, och det är en inte helt ovanlig fobi. Rädslan kan uppstå när du ska packa väskan, hitta på flygplatsen, checka in bagaget, ta reda på vilket tåg du ska ta –och hur ska du egentligen ta dig runt i den här nya staden utan att gå vilse? Rädslan leder inte sällan till magont, diarré, svettningar och andningssvårigheter. I värsta fall kan symtomen likna en panikattack.
Läs även: 20 fobier du förmodligen inte visste fanns
Många som lider av hodofobi har någon gång haft en jobbig upplevelse under en resa. Till exempel kanske du tappade bort dina föräldrar på semestern som barn, eller så kanske du var med om en olycka. Minnet etsar sig fast och färgar i hodofobikerns fall alla efterkommande resor. Det kan också bero på att man aldrig har rest och räds det okända, och att förlora kontrollen.
Även om såväl symtom som orsaker är väldigt individuella kan fobin leda till problem. Du kanske väljer att säga nej till ett jobberbjudande för att det kan innebära att du måste resa eller så missar du stora familjesammankomster på grund av din rädsla och blir distanserad. Det kan också skapa slitningar i ett förhållande om den andra personen tycker om att resa.
Läs även: Äcklas du av den här bilden? Här är anledningen
Men precis som vid andra fobier finns det sätt att överkomma rädslan. Det bästa sättet är att uppsöka en KBT-terapeut, men här kommer några tips för dig som inte kommer att hinna med det innan nästa resa.
Hodofobiker? Gör så här:
Planera din resa väl.
Använd en karta och rita ut vilken väg du ska ta, och boka hotell och biljetter i god tid innan. Ring några dagar innan ankomst och se så att alla reservationer är som de ska.
Studera ditt resmål.
Om du känner igen omgivningarna när du väl är på plats kanske det inte känns lika främmande och skrämmande.
Ge dig själv tid.
Tåget kanske inte kommer i tid och det kanske kommer att bli stressigt på flygplatsen. Se till att vara ute i god tid för att minska stressen.
Läs även: Ta kontrollen över dina rädslor i fem enkla steg
Sov ordentligt.
Sömnbrist ökar ofta ångesten och därför är det viktigt att du går och lägger dig i god tid innan du ska resa.
Drick ordentligt.
Precis som sömnbrist kan vätskebrist öka ångesten. Se till att ha med dig en vattenflaska när du åker.
Ta med dig något att äta.
Även här kan ångest kopplas till att du inte fått i dig tillräckligt mycket mat.
Skippa alkoholen.
Alkohol ökar ångesten.
Res med någon du litar på.
Berätta för personen att du är nervös och att du tycker att det är jobbigt att resa. Förklara hur rädslan kan komma till uttryck så vet personen vad som händer, och du får ett bättre stöd.
Källa: HealthCentral