Efter sommarsolen: Är det dags för extra vitamin D igen?
Varför är D-vitamin viktigt?
– Ja, D-vitamin är viktigt. Eftersom kroppen inte kan framställa vitaminen själv utan solens strålar behöver, särskilt vi nordbor, se till att säkra vårt D-vitaminintag. D-vitamin bidrar till att reglera kalciumnivåerna i blodet. Vitaminet har även en stor inverkan på upptaget av kalcium och fosfat i tarmen, som är viktigt och behövs för ett friskt skelett och friska tänder. Just D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få underskott av så kom in till något av våra apotek och diskutera dina vitaminbehov, föreslår Ynette.
Hur vet man om man har brist på D-vitamin?
– När det gäller lindrig D-vitaminbrist så visar sig sällan några tydliga symtom. Vid svår och långvarig brist på D-vitamin kan kroppen få svårt att ta upp kalcium. När man blir äldre riskerar man då att få problem med osteoporos (benskörhet). Andra symptom vid långvarig D-vitaminbrist kan vara:
- Allmän svaghet i musklerna.
- Värk i skuldror, överarmar, höfter och lår.
- Symmetrisk, diffus smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenet.
Läs också: D-vitamin – bästa källorna under vintern
Hur får man i sig D-vitamin?
– Man kan få vitamin D på två sätt:
- Genom kost – Några exempel på livsmedel som innehåller D-vitamin är: Fet fisk, berikad mjölk, berikat matfett, ägg, kött, viss svamp (tex kantareller, trattkantareller och Karl-Johan).
- Genom solexponering – när kroppen utsätts för solens ljus producerar den D-vitamin i huden. Under sommarmånaderna räcker det med 15-20 minuters exponering några gånger i veckan för att säkra dagsransonen. Den D-vitamin vi producerar under sommaren kan lagras i kroppen men räcker endast några månader och oftast inte hela vintern. Värt att veta är också att när vi blir äldre minskar vår huds förmåga att bilda vitamin D med hjälp av strålningen, och många kan därför behöva extra tillskott för att säkra ett välmående skelett.
I behov av extraANNONS vitamin D? Testa detta tillskott från ANNONS TillVal. Läs mer och köp här.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
– Behovet av D-vitamin beror på vem man är. Det rekommenderade intaget av D-vitamin har höjts eftersom det finns nya studier som visar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att bibehålla nivåerna under vintern. För att behovet ska täckas för så gott som alla åldrar och hur mycket vi exponerar huden i solen, rekommenderas 10 mikrogram per dag, respektive 20 mikrogram för de över 75 år och de med för liten solexponering, säger Ynette.
Läs också: 6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin?
Är du frisk och äter varierat och bra brukar det som regel inte vara nödvändigt att inta kosttillskott med D-vitamin. För vissa grupper kan det dock vara nödvändigt att inta D-vitamin. Det gäller framförallt personer över 75 år, personer som sällan vistas utomhus, gravida och barn upp till 2 år.
Kan man få i sig för mycket D-vitamin?
– Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. För stora mängder är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciumlagringar i njurarna och njursvikt. Om du misstänker att du lider av näringsbrist bör du uppsöka vården för en genomgång av dina värden, och först därefter vidta åtgärder anpassade efter just dig.
Läs också: Läkaren: Ta det lugnt med D-vitaminet i vinter!
Källor: Farmaceut Ynette Gustavsson, Livsmedelsverket. Foto: IBL