En miljon svenskar kan ha köpt icke godkända skydd mot covid-19
Det finns risker med att shoppa på nätet, särskilt när det gäller sådant som måste hålla en viss säkerhetsstandard. Det handlar bland annat om munskydd, handskar och handsprit. I värsta fall kan köparen vaggas in i en falsk trygghet och tro att man är skyddad mot smitta trots att produkten inte håller måttet.
En ny svensk undersökning visar att endast hälften av de som handlade covidskydd på nätet hade kontrollerat att webbshoppen hade en certifiering, till exempel att det rörde sig om ett nätapotek med EU-symbol. Det visar en enkätundersökning gjord av Lunds universitet med hjälp av KANTAR Sifo.
En miljon kan ha köpt falska produkter
– Det kan vara mycket svårt att avgöra om det rör sig om ett certifierat apotek, säger Susanne Lundin, etnolog vid Lunds universitet och projektledare bakom enkätundersökningen, i ett pressmeddelande.
Susanne Lundin menar att människor riskerar att köpa produkter som inte fungerar eller som är förfalskade. Hon menar att drygt 1 miljon personer i Sverige kan ha köpt icke godkända skyddsprodukter, bland annat handsprit.
För att handla säkert ska man endast handla hos nätapotek med en godkänd stämpel. Den ska gå att klicka på för att läsa mer om företagets licens.
Så vet du att webbplatsen är EU-godkänd
Vanliga kännetecken för ett olagligt nätapotek är att webbplatsen saknar kontaktuppgifter och att man använder formuleringar som: ”Recept inget krav” (No prescription required).
Här nedan ser du ett exempel på EU-gemensam symbol.
Klicka på symbolen på handlarens webbplats. Du kommer till en lista på Läkemedelsverkets webbplats. Webbhandlaren ska finnas med i listan. Klicka på webbhandlarens länk i listan. Nu ska du komma tillbaka till webbhandlaren du ville kontrollera. Då vet du att webbplatsen är laglig och godkänd av Läkemedelsverket.
Källa: Läkemedelsverket
Foto: TT
Läs mer:
Agnes Wold: Här är det viktigaste att tänka på i höst