Endometrios: 5 saker alla borde veta om vanliga kvinnosjukdomen!
En av tio av kvinnor i, framför allt, fertil ålder drabbas idag av endometrios. Ett tillstånd där vävnad, eller celler som liknar livmoderslemhinnan, växer utanför livmodern – oftast på organ i buken. Det leder till inflammationer som i din tur kan ge smärta, och dessutom kan ärrvävnad och sammanväxningar bildas.
Endometrios känns ofta mest vid ägglossning & mens
En del känner inte av sin endometrios alls. Men allra vanligast är att man får ont när man har ägglossning eller ska ha mens – en del får väldigt ont. Vissa kan känna smärta i stort sett konstant i nedre delan av mage och rygg. Det kan göra ont att ha sex och en del blöder väldigt mycket.
Andra symptom kan vara att känna sig kissnödig ofta, att ha diarré eller vara förstoppad, att det gör ont när man går på toa, att känna sig trött och illamående. Det kan också vara svårt att bli gravid. Endometrios kan faktiskt bidra till infertilitet, speciellt om det inte behandlas.
Medicinska och alternativa endometrios-behandlingar
Smärtan behandlas idag med värktabletter, ibland tar man till hormonell behandling då endometrios måste ha östrogen för att växa. P-piller eller progesteroner är inte ovanligt. Man kan också prova att gå in i ett slags konstgjort klimakterium. I fall som det blir nödvändigt opererar man bort en del av endometriosen. I värsta fall kan man ta bort äggstockar och livmoder helt.
Egna behandlingar som man kan prova hemma för att lindra är värme för att lindra smärtan, eller att använda sig av TENS, svaga elströmmar som stimulerar nerver. Akupunktur är också ett sätt. Liksom avslappning, att lägga om kosten och att röra på sig.
5 saker alla borde veta om endometrios:
1 Endometrios kan göra jätteont – eller knappt kännas
Vi kan ha svåra former av endometrios utan att känna speciellt mycket. Det kan då upptäckas av en slump – i regel för att man har försökt få barn men inte lyckats, eller under en operation för något annat. Andra kvinnor kan ha mildare grader av endometrios men känna betydligt svårare smärta.
2 Ofta misstar läkare symptomen för vanlig mensvärk
Det är inte säkert att den som söker hjälp hittar rätt läkare på första försöket. Det är inte ovanligt att läkare misstar endometrios för vanlig mensvärk eller magproblem som IBS (Irritable Bowl Syndrom, irriterade tarmar). Det kan alltså krävas att man hittar rätt läkare för att få rätt hjälp. För att se om man har endometrios behöver man göra en titthålsoperation, men ofta testar man andra behandlingar först. Vad som hjälper vem är väldigt olika så här får man ofta testa sig fram.
3 De flesta kan bli gravida, trots endometrios
Att bli gravid med endometrios kan vara svårare och ibland kan man behöva ta hjälp för att lyckas. Men mer än 75 procent av alla med endometrios får så många barn de önskar. Det finns en myt som säger att endometrios botas av graviditet, men det stämmer inte. Även om en del upplever att de har mindre symptom under graviditeten.
4 Endometrios sitter inte bara i livmodern
Vanligast är att endometrios sitter vid äggstockar, äggledare och utanför livmodern. Men det kan även sitt på urinblåsa, bukhinna, tarmar, på området mellan livmoder och ändtarm och i sällsynta fall även på lungor och andra ställen i kroppen.
5 Endometrios går idag inte att bota
Och det går inte att förebygga vad man vet idag. Däremot tror man att en tidig diagnos, där man tar bort mensen, kan fördröja sjukdomsförloppet. Endometrios drabbar kvinnor i olika åldrar och av olika ursprung, det går inte att säga att det bara är en viss grupp som drabbas.
Har du ont? Testa dig för endometrios
Om du känner att du har så ont att smärtan begränsar ditt liv – sök hjälp hos Vårdcentral eller gynekolog. Det ska du också göra om du känner att du har andra symptom som du tycker stämmer in på endometrios.
Källor: 1177, Endometriosföreningen
LÄS MER:
10 kändisar som berättat om sin endometrios