Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Endometrios får nationella riktlinjer av Socialstyrelsen

10 maj, 2017
AvHelena Sjögren
Endometrios – vården får riktlinjer.
Endometrios är snart ett av 18 sjukdomsområden med särskilda nationella riktlinjer. Just nu pågår arbetet med att ta fram dem. ”Det är en sjukdom som drabbar många, och där det finns en ojämlik vård beroende på var man bor”, säger Elisabeth Eidem, projektledare på Socialstyrelsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I maj 2015 fick Socialstyrelsen i uppdrag att göra en förstudie för att se om det fanns ett behov av att skapa nationella riktlinjer för endometriosvården. Året därpå bildades en projektledningsgrupp och våren 2018 ska en första version vara klar.

Riktlinjerna ska dels sprida kunskap, dels göra det tydligare vilka undersökningar och behandlingar som bör prioriteras och inte. De ska även bidra till att vården blir mer likvärdig oavsett var i landet du bor.

Läs också: Endometrios – din överkänsliga mage kan vara nåt annat

– Som det ser ut nu finns det en ojämlikhet i vården beroende på var man söker vård. Det är inte önskvärt. Det är också en sjukdom som det inte finns så mycket kunskap kring. I dag kan det ta lång tid att få en diagnos och vi hoppas kunna bidra till att den tiden blir kortare, säger Elisabeth Eidem.

Hon är projektledare för de nationella riktlinjerna på Socialstyrelsen och leder arbetet. Samtidigt är hon noga med att poängtera att riktlinjerna inte är ett vårdprogram utan en vägledning för att göra vården så jämställd som möjligt.

Annons

Läs också: Endometrios – 7 symtom som du inte ska ignorera

– Vi tittar på ett urval av frågeställningar som är extra viktiga. Vi tittar på diagnostisering, behandling och även omvårdnadsfrågor så att beslutsfattarna sedan kan se vilka insatser som är viktiga att satsa på för att det ska bli en bättre vård, säger hon.

Blir offentliga 2018

I arbetet deltar experter inom olika områden som gynekologer, barnmorskor, specialistsjukgymnaster, smärtläkare men även representanter från patientföreningar.

– Vi försöker göra ett så gediget arbete som möjligt och då är det viktigt att det är ordentligt förankrat. Samverkan med patientföreningar är en värdefull möjlighet för både dem och oss för att få deras inspel och tankar, säger Elisabeth Eidem.

Remissversionen som kommer våren 2018 kommer att vara offentlig.

Läs också: Endometrios – många får IBS-diagnos istället

– Redan när den publiceras är det meningen att det vi har kommit fram till ska kunna implementeras i vården. Sedan kommer vården också att få lämna sina synpunkter som vi sedan beaktar innan det kommer en slutversion, säger Elisabeth Eidem.

När kan man förvänta sig att se hur det används i vården?

– Det tar förstås ett tag innan saker får effekt. Det är ingenting som händer över en natt, men vi kommer också att ta fram indikatorer så att vi kan mäta följsamheten. Några år efter slutversionen kommer vi att följa upp.

Läs också: Endometrios – 11 vanliga frågor och svar

Elisabeth hade endometrios: ”Kommandot eller livet”

Läs också: Elisabeth hade endometrios: ”Kommandot eller livet”

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons