Enkla knep – för att minska led- och muskelvärk i klimakteriet
Att klimakteriet påverkar benhälsan har varit känt sedan länge. Men att även leder och muskler kan påverkas är inte lika välkänt – och avfärdas ofta som en oundviklig del av åldrandet, enligt New York Times. Detta trots att forskning visar att mer än varannan kvinna kan drabbas.
Fenomenet fick namnet klimakteriets muskuloskeletala syndrom så sent som i somras och omfattar bland annat ledvärk, frusen axel, förlust av muskelmassa, försämrad bentäthet och förvärrad artros.
Smärta under förklimakteriet
Ortopeden Vonda J Wright, som myntade termen, berättar för New York Times att hon själv upplevt vissa symtom. Hon var i sitt livs bästa form när hon som 47-åring gick in i perimenopausen, förklimakteriet. Från att regelbundet ha sprungit halvmaratons fick hon plötsligt svårt att gå kortare sträckor på grund av led- och muskelsmärtor över hela kroppen.
– Jag kunde knappt ta mig ur sängen, säger hon till tidningen.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!På sin klinik mötte hon sedan flera kvinnor med liknande upplevelser – och noterade en ond spiral bland sina patienter. De blev mer stillasittande när de kom in i förklimakteriet på grund av smärta. Och ju mindre de rörde på sig desto mindre rörliga blev de, och deras hjärt- och-kärlhälsa samt muskler och skelett blev allt skörare.
I en nyligen publicerad studie argumenterar ortopeden för att detta syndrom är kopplat till minskade nivåer av östrogen, vilket skulle kunna behandlas med hormonbehandling. Men enligt Stephanie Faubion, medicinsk chef för Menopause Society, är det ännu för tidigt att fastslå att östrogenbrist är den direkta orsaken till led- och muskelvärk under klimakteriet.
Däremot rekommenderar han hormonbehandling med östrogen för kvinnor som riskerar att utveckla benskörhet, eftersom det finns starkt vetenskapligt stöd för detta.
LÄS OCKSÅ: Klimakteriet steg för steg – så påverkas du under alla faserna
Livsstilsförändringar gör skillnad
Så finns det något annat än en östrogen-boost som skulle kunna lindra muskel- och ledvärk när man når klimakteriet? Svaret är ja, om du frågar ortopeden. Hon har flera förslag.
Börja med att se över kosten. Stoppar du till exempel i dig mat som stärker eller försvagar ditt immunförsvar? Medelhavsdieten, som Vonda rekommenderar, är rik på antiinflammatoriska livsmedel, medan bearbetade livsmedel och tillsatt socker kan öka inflammation i kroppen – vilket i sin tur kan förvärra muskel- och ledvärk.
Med åldern minskar muskelmassan, men genom att äta tillräckligt med protein kan du både bevara och till och med bygga upp muskelmassa. För att skydda skelettet är det också viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium. Flera experter rekommenderar dessutom D-vitamin som tillskott, eftersom det hjälper kroppen att ta upp kalcium. Om benskörhet, osteoporos, förekommer i din familj kan det även vara en bra idé att genomgå en bentäthetsundersökning.
Förutom en bra kost är det också avgörande att hålla sig fysiskt aktiv. Regelbundna promenader, löpning, simning eller annan konditionsträning stärker hjärtat, men experter tycker även att man ska lägga in två styrketräningspass i veckan, som är minst 20 minuter långa. För att förebygga skador är det bra att stretcha efter träningen eller innan du går till sängs. Träning av balansen, genom bland annat yoga, tai chi eller pilates, minskar risken för fall när du blir äldre. Och hoppa och skutta gärna – det stärker skelettet!
Foto: TT/Shutterstock
LÄS OCKSÅ: Hur ska jag träna i
förklimakteriet?