Enkla knepet för att mäta om du har hälsosamt med muskelmassa
Allt du behöver är ett måttband!
Att ha tillräckligt med muskelmassa på kroppen är avgörande för en god hälsa. Kroppens sammansättning har många gånger större betydelse än vad vågen visar.
Forskning har nämligen visat att det är hälsosammare att vara överviktig och rörlig än smal och stillasittande. Vilket kan förklaras av att man får mycket muskler av den extra vikten man bär runt på om man rör på sig.
Benen avslöjar din muskelmassa
Någonting som du förmodligen inte visste är att dina vader kan avslöja om du har hälsosamt med muskelmassa. I studier har man nämligen sett ett samband mellan vadomfånget och den totala muskelmassan i kroppen.
Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset, förklarar för Expressen hur man mäter och tolkar vadmåtten.
Så mäter du din muskelmassa själv
Ta ett måttband och mät runt vaden på det tjockaste stället. Tolka sedan resultatet enligt följande:
- Om du är normalviktig bör ditt vadmått vara större än 31 centimeter
- Om du är överviktig bör ditt vadmått vara större än 34 centimeter
- Om du lider av fetma bör du ha ett vadomfång på över 36 centimeter
Det vill säga: Om du har en vad med en omkrets över dessa gränsvärden har du sunt med muskelmassa. Vadens mått säger alltså inget om din vikt i övrigt, men det är dennes omkrets i förhållande till vikten som kan vara intressant att mäta. Värdena kommer från en studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition där man utgått från 18 000 amerikaner.
Därför vill du ha stora vader
Enligt en studie publicerad i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases är varje centimeter kring vaden betydelsefull. Forskarna följde knappt 12 000 personer och tittade på kroppsmått i förhållande till insjuknande i hjärtkärlsjukdomar och död.
Resultaten visar ett samband mellan varje extra centimeter kring vaden och en minskad risk att avlida – oavsett dödsorsak. Närmare bestämt en riskminskning på mellan 8 och 12 procent.
Studien ser även ett samband mellan varje extra centimeter kring vaden och en minskad risk på mellan 6 och 10 procent att dö av hjärtsjukdom.
Andra studier har också visat att mycket muskler i armar och ben är kopplat till att man också har mer andnings- och hjärtmuskulatur. Detta gör då att andningen och hjärtat fungerar bättre.
BMI – inte alltid ett bra mätvärde
Enligt Tommy Cederholm är det viktigare att mäta muskelmassan än att räkna ut sitt BMI. Han tror att vadomfånget kan komma att bli ett viktigt hälsomått, kanske framför allt inom äldreomsorgen.
– BMI blir mindre relevant, man kan misstolka patienternas näringsstatus. Många kan se välnärda ut med ett BMI på 30 men ändå vara undernärda och ha så lite muskler att de har svårt att ens ta sig ur sängen, säger han till Expressen.
Källa: Expressen
Foto: TT