Ensam i jul? Så hanterar du ofrivillig ensamhet
Julen kan vara den värsta tiden på året, åtminstone för de som är ensamma.
Psykologen och författaren Anna Bennich, som bland annat skrivit boken Att vinna över ensamheten, har i en tidigare intervju med MåBra berättat hur ensamhet kring julen kan påverka oss.
Se också: Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det
– När det kommer till just jul är det två dilemman, dels innebär den en längre paus från arbetet, där man ändå omger sig med folk. Det är jättemånga jag träffar som bävar inför jul för att det är 2,5 veckor av att bara gå hemma och inte göra något, säger hon.
Många lever i social isolering
I Sverige lever ungefär 300 000-400 000 personer i social isolering och har ingen alls att tillbringa helgerna med.
Fler än så har ett så litet nätverk att de inte klarar att fylla ledigheten med något meningsfullt, trots att de inte är helt ensamma.
– De kanske har någon gammal mamma att åka hem till, men sen åker de hem igen efter två dygn för det är så länge man orkar med att vara på hemorten och sen finns det inte en massa andra man kan vända sig till, säger Anna Bennich.
Organisationer och jourer som kan hjälpa
Känner du att det är för tungt att hantera ensamheten själv, eller har råkat ut för något och behöver någon att prata med? Då finns det självklart hjälp att få! Nedan listar vi några exempel på nummer att vända sig till:
- Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
- RFSL Stödmottagning, 020-34 13 16
- BRIS för dig upp till 18 år, 116 111
- BRIS Vuxentelefon, 077-150 50 50
- Jourhavande Medmänniska, 08-702 16 80
Kom ihåg att du alltid är anonym och att flera av telefonnumren inte syns på din telefonräkning. Öppettiderna under julhelgen kan variera, men det finns alltid någon att kontakta.
Ensamma är inte kufar
Det här handlar sällan om konstiga typer och enstöringar, som inte klarar av vanligt umgänge.
– Det är en myt att det bara är märkliga kufar som blir ensamma. Sen är det förstås en ökad risk att bli ensam om man har svårt att relatera till andra och förstå sociala koder och normer.
Risken för ensamhet ökar också om man inte har något stort behov av umgänge. Då övar man sig inte i sociala färdigheter och riskerar att bli ensammare än vad man egentligen vill vara.
Ofrivilligt ensam kan vara tungt
Och att vara ofrivilligt ensam kan vara en tung börda att bära.
– Ofrivilligt ensamma personer har ofta en ganska dålig självbild och låg tilltro till sin förmåga att vara bland folk och ganska mycket negativa tankar om att man inte är omtyckt. Alla de där tankarna ökar förstås när man är mer ensam, som under julledigheten, säger psykologen Anna Bennich.
Känner du dig ensam? Psykologens 3 råd
Bli volontär
Anmäl dig tidigt för att arbeta som volontär, i exempelvis ett soppkök. Det finns många organisationer som arrangerar jul för hemlösa eller för personer som är utsatta.
Det har flera bra effekter: Det riktar uppmärksamheten bort från en själv en stund, man träffar folk och utför något meningsfullt tillsammans. Dessutom visar lyckoforskningen att vi mår väldigt bra av att hjälpa andra.
– Jag tror det har räddat livet på vissa klienter som annars skulle varit helt ensamma, men som får komma ut bland folk, får en uppgift och få göra något för någon annan, säger Anna Bennich.
Bryt isoleringen
Målet är inte att få mängder med vänner, utan att ta sig ut i sociala sammanhang utan så stora krav på resultat. Det kan vara att gå på en föreläsning, eller en stadsvandring, utan att nödvändigtvis prata med någon. Gör man det blir det en fin bonus.
Kolla vad det finns för aktiviteter i dina trakter under julhelgerna. Det är bättre att komma ut och vara bland folk, än att sitta hemma och uggla.
– Sedan ska man fråga sig: hur kände jag mig innan och hur känner jag mig nu? Förmodligen mår man lite bättre. Och då får man ytterligare lite bränsle att göra nästa sak. Och sen kan man öka svårighetsgraden, säger Anna Bennich.
Våga ta nästa steg
Finns den nån granne du kan ringa på hos och fråga om hen har tid med en promenad? Eller har du någon vän eller släkting som du sällan pratar med, men som du skulle kunna ringa?
– Sen är det trixigt med de där tipslistorna. Många skulle ju göra det om de kunde. Men när man har de där tunga skamkänslorna och tror att ma bara är till besvär och att ingen önskar ens närvaro, är det väldigt svårt att ringa på hos grannen.
Till de som tycker ensamheten känns tung och att även de mest kravlösa försöken till samvaro känns övermäktiga, har Anna Bennich ett annat råd, och kanske ett av de viktigaste:
– Be om hjälp så du får hjälp att komma runt de hinder som finns för att närma sig andra.