Experten: Hjärntrötthet går inte att vila bort
…
Alla kan känna sig lite trötta i huvudet och hjärntröga då och då. Men det är stor skillnad mot att känna sig seg och tappa energin efter en stressig dag på jobbet, och att drabbas av sjukdomen hjärntrötthet.
I Sverige lider minst 200 000 svenskar av långvarig hjärntrötthet, antingen till följd av en hjärnskada som en skallskada och hjärnskakning, stroke eller symtom på sköldkörtelstörning, ME/CFS, neurologiska sjukdomar som MS, utmattningssyndrom eller hög stress.
– Hjärntrötthet är en väldigt speciell trötthet som inte liknar vanlig trötthet. Det handlar om en sjuklig energilöshet som inte går att vila bort. Hjärnan kan inte sortera och bearbeta information på ett effektivt och energisnålt sätt, säger Birgitta Johansson, neuropsykolog på rehabmedicin och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad triggar igång
Energibristen vid hjärntrötthet gör att man inte orkar vara aktiv någon längre tid. Ofta behöver man vila i flera dagar för att återhämta sig efter en aktivitet. De flesta är mycket känsliga för ljud, ljus, folksamlingar och stress. Följden blir att det sociala livet drabbas och man blir isolerad. Birgitta Johansson startade en Facebookgrupp för några år sedan för att hjälpa och stötta ensamma och isolerade hjärntrötta.
– Hjärntrötthet är ett dolt handikapp. Man kan se pigg och frisk ut. Men den hjärntrötta fixar inte alla intryck i vardagen. Man kanske inte ens orkar fika på jobbet och eller gå på middag, sånt som för andra är avkopplande och stimulerande, säger Birgitta Johansson.
I dag finns sannolikt fler drabbade eftersom antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och stress ökat markant de senaste åren.
– Är det verkligen okej att unga blir så utmattade? Att vi har ett arbetsliv som äter upp tillvaron och inte ger något utrymme för privatliv. Man kan klara tillfällig stress på ett område, men sen händer det något mer och så går det bara inte, säger hon.
Ny metod ska hjälpa hjärntrötta
För hjärntrötta är rätt stöd och hjälp viktigt för att komma tillbaka till jobbet. I dag finns inget verktyg som kan mäta graden av besvär. Birgitta är ansvarig för ett nystartat forskningsprojekt för att ta fram en metod som ska mäta arbetsförmågan hos patienter med hjärntrötthet.
Förhoppningen är att metoden ska underlätta för läkare, psykologer och Försäkringskassan. Arbetsgivare kan också använda testen för att diskutera arbetsanpassningar.
– Kunskapen är generellt dålig i dag. Man behöver vara mer flexibel, lyssna in och fråga, för att underlätta återgången till arbete. Väldigt lite saker tar onormalt mycket tid och energi för den som är hjärntrött. Kanske är det bättre att utföra arbetsuppgifter hemma i lugn och ro.
Studien ska bestå av 300 patienter med tre lika stora grupper av personer med utmattningssyndrom, underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, och hjärnskada i samband med stroke eller olycka.
– Alla de här grupperna dras med mycket trötthet. Vi upplever att många med sköldkörtelsjukdom förblir hjärntrötta även med medicinsk behandling, liksom personer med utmattningssyndrom. Många blir bra, medan andra får leva med besvären.
Vad hjäper mot hjärntrötthet?
Någon mirakelkur finns inte för att laga en skadad hjärna. Än finns varken medicin eller botemedel. Man vet att mindfulness hjälper, liksom yoga, meditation, pauser, vila och god nattsömn. Planering och strategier är också viktigt för att spara på den mentala energin. Självklart också att göra mer av det man blir pigg av. Många får energi i naturen och kravlösa hobbies, hantverk och trädgårdsarbete. Allra viktigast för hjärntrötta är, menar Birgitta Johansson, att sluta pressa sig och acceptera att man inte klarar av att vara lika duktig som förut.
– För någon som är van att prestera är det frustrerande att inte längre kunna vara sig själv. Man känner skam över att inte duga. Det kan ta tid och man kan behöva psykologiskt stöd för att hitta sitt nya liv, särskilt när man får dras med hjärntrötthet år ut och år in. Med strategier och hjärnvila kan hjärntröttheten bli mindre besvärande. Forskning har visat att den går att lindra med medicinering och mindfulness, men det finns ingen behandling i dag som botar.
Av Margaretha Eldh Foto: Shutterstock/TT
Läs mer:
Hjärntrötta Malin: Det känns som om hjärnan kokar
Dr Mikael: Man kan vara hjärntrött i åratal
Nanne Grönwall om allvarliga utmattningen: Kommer aldrig att bli hundra igen