Experten: Tvätta händerna är viktigast – handsprit ett komplement
Du har säkerligen inte missat alla uppmaningar om att hålla god handhygien nu när coronaviruset SARS-CoV-2 sprids med vindens hastighet över världen. En noggrann handtvätt är en av de enskilt viktigaste åtgärderna för att skydda sig själv – och förebygga smittspridning mellan personer.
Men det kan vara bra att komma ihåg att coronaviruset är just ett virus och inte bakterier, vilket gör att det beter sig lite annorlunda och inte alltid kan motverkas på samma sätt som en bakteriesmitta.
Här svarar farmaceuten Carolina Ragnerstam, från Kronans Apotek, på frågor om skillnader mellan virus och bakterier – och varför handtvål är effektivare än handsprit mot virus.
Skillnaden mellan virus och bakterier
En av de stora skillnaderna mellan virus och bakterier är att ett virus saknar en egen cellstruktur, vilket gör att viruset endast kan verka inuti en kropp, medan bakterier är mer autonoma.
– När både virus och bakterier inkräktar på vår kropp säger man att man fått en ”infektion”, men det många inte vet är att det endast är bakterier som kan hämmas av antibiotika. Virus är uppbyggda på ett annat sätt och är helt okänsliga mot antibiotika. En del virus kan förebyggas genom vaccinering, samt medicin som gör det svårare för viruset att föröka sig, säger Carolina Ragnerstam.
Hur behandlar man bakterieinfektioner?
Idag har vi fler läkemedel som verkar mot bakterier än vi har mot virus. Bakterieinfektioner behandlar vi vanligtvis med antibiotika, och helst med en specifik sorts antibiotika som behandlar den typen av bakterie som är aktuell. Man pratar om breda och smala spektrum på antibiotika, där man vill behandla med så smala spektrum som möjligt för att inte öka antibiotikaresistensen.
– Det är en viktig anledning till att man alltid gör en odling i samband med en antibiotikabehandling, för att se vilken bakterie patienten drabbats av. Kom dock ihåg att många infektioner går över av sig själva, utan behandling. Använd inte antibiotika om du inte fått en ordination av din läkare, betonar hon.
Hur behandlar man virusinfektioner?
Virus ingen egen ämnesomsättning, till skillnad från bakterier. De kan därför inte föröka sig om de inte hunnit bli integrerade i cellerna.
– Mer lindriga infektioner, som förkylning och andra luftvägsinfektioner, går över av sig själva. Därför överlämnas behandlingen av virusinfektioner i regel till kroppens eget immunförsvar. Bra tips är att dricka mycket, stanna hemma så att man inte smittar andra, och vid behov ta någon smärtstillande och febernedsättande medicin.
Hur sprids virus- och bakterieinfektioner?
– Virus och bakterier sprids i stort sett på samma sätt, och ofta genom att man kommer i kontakt med en sjuk person. Det räcker med att personen hostar eller nyser för att sprida smittan. Bakterier och virus kan också överföras till händerna efter kontakt med förorenade ytor som exempelvis handfat, handtag eller ytor där många människor rör vid, som hissknappar eller räcken och så vidare, förklarar Carolina Ragnerstam.
Vad är mest effektivt – tvål och vatten eller handsprit?
Att tvätta händerna med tvål och vatten kan minska risken för smittan sprids. Men i de sammanhang där möjligheterna till handtvätt är begränsad kan handsprit vara ett bra alternativ, menar Carolina.
– Alla känner nog igen sig i att vi petar oss omedvetet i ansiktet flera gånger i timmen. Därför kan användning av handsprit minska risken för att vi blir smittade men vad vi vet nu så är coronaviruset framförallt en droppsmitta och sprids på så sätt från människa till människa, men kan även vara en kontaktsmitta och då är det framförallt viktigt att tvätta händerna regelbundet, tvätta riktigt ordentligt!
Så här tvättar du händerna:
- Skölj händerna i ljummet vatten.
- Använd ordentligt med tvål och arbeta upp ett lödder.
- Skrubba runt så hela händerna täcks och glöm inte tummar, ovansidorna och mellanfingrarna.
- Skölj och torka händerna noga.
Här visa lungsjuka Nova hur du ska tvätta händerna:
Fler smarta tips i sjukdomstider:
- Ta för vana, och lär barnen, att tvätta händerna efter utomhusvistelse, innan maten och efter toalettbesök. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, i minst 20 sekunder.
- Undvik att röra vid ansiktet, särskilt munnen, näsan eller ögonen.
- Undvik kontakt med sjuka människor
- Om det är möjligt, undvik nära kontakt med främmande personer eller inomhusmiljöer där det samlas mycket människor. Håll avståndet, ca 1m ifrån är en bra riktlinje
- Om du själv har förkylningsliknande symtom stanna hemma och vila. Detsamma om du har feber eller känner dig sjuk. Kom ihåg att hosta och nysa i armvecket.
- Alla kan hjälpa till och vi måste alla hjälpa till att skydda riskgrupperna som framför allt är äldre och personer med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar.
- Följ information från Folkhälsomyndigheten som uppdateras varje dag
Foto: TT, Kronans Apotek
…
Läs mer:
Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för Corona
Agnes Wold avlivar 5 myter om corona: Trams!
Coronaviruset: Vilken tvål ska jag välja? Experterna reder ut
…
Senaste nytt om coronaviruset:
Vilken tvål är mest effektiv, vad innebär flockimmunitet, och hur vet jag skillnaden på covid-19 och en vanlig förkylning? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.