Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Experterna: Sluta normalisera kiss i trosan – då ska du söka vård

29 okt, 2024
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Kvinna i jeans håller för sitt underliv med händerna
Var tredje kvinna drabbas av inkontinensproblem någon gång i livet. Trots det känner sig många drabbade kvinnor ensamma om sina besvär. En utredning kan inte bara ge svar på vad som orsakar problemet, utan även öka livskvaliteten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Problem med urininkontinens kan vara kopplat till graviditet, förlossning och andra stora påfrestningar på kroppen. När östrogenet sjunker i kroppen minskar också slemhinnornas förmåga till att ”täta systemet”. Därför rekommenderas kvinnor lokalt östrogen efter klimakteriet. Med åldern blir det också vanligare med trängningar, då urinblåsan drar ihop sig och ger kissnödighetssignaler fast att den inte är full, och även då kan man läcka.

8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

– Det kanske börjar med några droppar ibland, men läckagen blir ju ofta större med tiden eftersom urinblåsan åldras. Till slut kommer det till en punkt när man börjar begränsa sitt liv, vilket jag ser som den största faran. Vi vet att våra kunder är väldigt rädda för att de ska lukta kiss, att andra ska märka att de bär skydd, eller att dessa ska läcka igenom. Till slut kretsar alltmer av livet kring att på förhand hitta toaletter och att välja mörka kläder så att det inte syns om man ändå inte hinner dit i tid, berättar Ingrid Sannum, områdesansvarig för inkontinensskydd på hygienföretaget Essity.

Annons

Minskat stigma kring urinläckage

Problemen är vanliga, men ett ”hoppsan, jag kissade visst på mig” hör man ändå väldigt sällan, så risken för ensamhetskänslor inom gruppen av drabbade är stor och urininkontinens är faktiskt det sjukdomstillstånd som, näst efter Alzheimer och stroke, starkast påverkar så kallad ”hälsorelaterad livskvalitet”.

Symtomen kan vara olika beroende på typ av inkontinens!

Eftersom inkontinens oftast inte innebär något hot mot själva livet så är det ändå lätt att allvaret tonas ner. Men en attitydförändring verkar faktiskt vara på gång. I dag är det 30 procent fler som söker vård för besvären jämfört med för tio år sedan, vilket Ingrid Sannum tror kan förklaras med ”en ny generation kvinnor” och att sociala media också har bidragit till ta bort stigmat kring att kissa på sig. Men fortfarande är mörkertalet stort.

Bäckenbottenträning kan hjälpa

Kvinnor söker inte vård för att de inte tror att det finns något att göra. De tänker att de har ju inte kniptränat så mycket som ”man ska”. Många kan också avskräckas av hur själva utredningen går till. Ofta behöver man föra loggbok över hur mycket man kissat på sig, genom att väga sina skydd.

Ingrid Sannum på hygienföretaget Essity och uroterapeuten Anna Martinson.

– Det är inte så att vi inom vården misstror att man har ett riktigt problem, utan syftet med dessa miktionslistor är att vi ska kunna ha ett underlag att diskutera kring så att vi kan komma fram till vad som är bästa behandlingen. Är det till exempel aktuellt med regelbunden och väl genomförd bäckenbottenträning, eller rör det sig om så stora läckage att bäckenbottenträning aldrig kommer att hjälpa ändå, förklarar Anna Martinson, uroterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Annons

Orsaker till urininkontinens

Hon berättar att ansträngningsinkontinens är den absolut vanligaste inkontinensformen i yngre år, och bland de äldre är det i stället oftare trängningsinkontinens och blandinkontinens (där man alltså har båda sorterna samtidigt). Bakgrunden till problemen kan vara så skiftande att en utredning alltid måste göras. För det är inte alltid bäckenbottens ”fel” att man läcker, utan inkontinensen kan också bero på en missbildning i urinvägarna, begynnande framfall, urinvägsinfektioner, neurologiska sjukdomar och i olyckliga fall till och med cancer. Men även många läkemedel ger inkontinens som biverkning, till exempel blodtryckssänkande och lugnande mediciner.

– Sök vård och ta reda på orsaken, så att vi kan behandla den. Tyvärr ser vi att många som inte söker vård i stället isolerar sig och drar sig undan relationer och sexliv. Vi kanske inte alltid kan lösa problemet helt, men oftast kan vi ju minska det!

Annons

Uroterapeutens tips till dig som kissar på dig ibland

  • Se över din livsstil. Det och bäckenbottenträning är alltid det man rekommenderar i första hand. Riskfaktorer för inkontinens är till exempel brist på fysisk aktivitet, övervikt och kronisk hosta. En svårreglerad diabetes kan också efter många år ge inkontinensbesvär.
  • Ge bäckenbottenträningen tillräckligt med tid. Tänk på att det tar minst ett halvår innan man märker skillnad. Innan dess är musklerna oftast för svaga för att till exempel klara träning med olika slags vaginalkulor eller -vikter. De kommer bara ramla ur. Du ska knipa från ändtarmen och uppåt, i ett max tio minuter långt program, minst 3-4 gånger i veckan. Och knip alltid när du hostar eller nyser, för det ger också träning!
  • Ha gärna en pall under fötterna när du tömmer tarmen. Du ska inte krysta. Har du en förstoppningsproblematik så ta tag i denna, för det försvagar också bäckenbotten och ökar risken för inkontinens.
  • Stressa inte heller när du kissar, så att du ”krystkissar”. Luta kroppen framåt med armbågarna stödda mot låren och låt urinen ”falla ur” istället.
  • Tänk på att vissa fruktjuicer är urindrivande om man är känslig. Prova i så fall en annan juice.
  • Ha annars ett gott vätskeintag, upp till två liter om dagen, men inte mer. Tänk också på att all vätska ska räknas in i dessa liter, till exempel te, kaffe, mjölk på gröten och även apelsiner ifall att man äter flera sådana.
  • Undvik till sist att ”säkerhetskissa”. Det kan bli en ovana som utvecklas till ett större problem när man mentalt börjar ge sin blåsa mer fokus än vad den faktiskt behöver.
Annons