Få friskare personal – anställ en 55-plussare
Ålder är som bekant bara en siffra. Men många arbetsgivare drar sig lätt för att anställa 50-plussare eftersom de ses som tröttare och mindre effektiva.
Men det kan vara dags att tänka om – i alla fall om vi ska tro den senaste Hälsobarometern.
När deltagarna fick frågan om hur många sjukdagar de trodde att de skulle det närmaste året trodde 42 procent av de tillfrågade över 55 år att de inte skulle ha en enda sjukdag det närmaste året. Bland de tillfrågade som var under 30 år var motsvarande siffra 18 procent.
Men vad har människors uppskattade frånvaro med verkligheten att göra frågar sig Dagens Nyheter.
Mycket, enligt Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor. Han påpekar att tidigare studier pekar på att den som tror att denne kommer att stanna hemma mycket på grund av sjukdom löper större risk för att även göra det.
– Sedan vet vi inte om det handlar om hög arbetsmoral och pliktkänsla, något i uppfostran eller om personen har ett himla kul jobb som hen inte vill missa, säger han till Dagens Nyheter.
Läs också: Tränings- och vikttips för dig som är lite äldre
Privata sektorn mår bättre
Enligt Hälsobarometern är det något fler inom den privata sektorn framför den offentliga som tror att de kommer ha noll sjukdagar. Den privata sektorn har också ett längre antal förväntade långtidssjukskrivningar än den offentliga sektorn.
Undersökningen visar också att jurister och forskare tenderar att vilja arbeta längre än till 65 år.
Samtidigt visar enkäterna att fler kvinnor än män tror också att deras arbete kommer att inverka negativt på deras hälsa inom de närmaste två åren. Bland kvinnor är siffran 15 procent och bland män 11 procent.
Läs också: Äldre som passar barnbarnen lever längre
Jobbhälsobarometern genomförs varje år sedan 2007 och bygger på svar från ett representativt urval svenskar mellan 20 och 65 år. Ungefär 60 procent har svarat på en digital enkät. De resterande cirka 40 procenten har telefonintervjuats. Alla som deltar i undersökningen jobbar minst halvtid.
Smal och frisk – ät mer fisk!
Läs också: Smal och frisk – ät mer fisk!