Hudforskaren om "facemapping" – konsten att tyda hudens utbrott
Facemapping härstammar från en uråldrig kinesisk teknik som grundar sig i tron att hudens skick är en direkt reflektion av hur kroppens insida mår. Enligt denna kan man utläsa problemområden i kroppen beroende vart i ansiktet akne, finnar, plitor eller tilltäppta pormaskar bryter ut.
Metoden har generellt sett lite stöd i västerländsk forskning, men de finns dermatologer som använder en form av facemapping när de utvecklar hudvårdsprodukter. Ett exempel på detta är det välkända hudmärket Dermalogica.
Se också – hudforskaren om de bästa och värsta hudvårdsrutinerna och myten om serum som en mirakelprodukt.
MåBra har pratat med hudforskaren Johanna Gillbro om det finns någon sanning bakom denna aningen kontroversiella form av hudanalys.
Men först – hur fungerar det?
Facemapping – varför får jag finnar där jag får dem?
Det är frågan metoden ämnar att besvara. Amerikanska hälsosajten Healthline rapporterar hur Dermalogica vid utveckling av sina hudvårdprodukter har kombinerat den kinesiska diagnostiseringsmetoden med forskning inom dermatologi, och skapat en modern tagning på facemapping. Du kan till och med skicka in en bild till Dermalogica, för att få utbrotten i ditt ansikte kartlagda, eller ”ansikts-mappade”.
Här är zonerna i ditt ansikte och vad utbrott inom dem tyder på – enligt Dermalogica.
Zon 1 & 3: Pannan
Finnar i pannan indikerar på att du antingen har en bristande rutin när du tvättar bort sminket, då porerna lätt blir tilltäppta där, eller att du har besvär med blåsan eller matsmältningssystemet. Det kan alltså tyda på att du äter en dålig kost, eller att du dricker för lite vatten.
Zon 2: Mellan ögonbrynen
Detta område är kopplat till din lever, och akneutslag här kan tyda på att du dricker för mycket alkohol. Huden mellan ögonbrynen kan också reagera om du äter sådant du är allergisk mot, exempelvis laktosprodukter om du är laktosintolerant.
Zon 4 & 10: Runt och på öronen
Om man får väldigt varma öron, eller utbrott runtomkring eller på dem så kan det bero på problem med njurarna. För att komma till bukt med det rekommenderas man minska sitt intag av koffein och salt. Finnar eller plitor i området kan också bero på att din mobil eller dina hörlurar är smutsiga.
Zon 5 & 9: Kinderna
Kinderna är kopplade till våra andningsorgan, vilket är anledningen till att rökare eller allergiker tenderar att få utbrott eller synliga blodkärl runt området. Ytan är också extra känslig mot komedogena produkter, det vill säga hudvård eller smink som täpper igen porerna.
Zon 6 & 8: Ögonen
Området runt ögonen sägs spegla hur njurarna mår. Mörka ringa och påsar under ögonen kan vara tecken på vätskebrist eller att du äter för näringsfattigt.
Zon 7: Näsan
Brustna blodkärl runt näsan kan vara ett tecken på högt blodtryck, då den påverkas av hjärtats funktioner.
Zon 12: Haken & käklinjen
Utbrott här brukar kunna härledas till en hormonell obalans, ofta kan man få finnar här i samband med mens.
Hudexperten svarar – är facemapping en bra metod?
Hudforskaren och en av grundarna till hudvårdsmärket Skinome Project, som utvecklar färsk hudvård – Johanna Gillbro har stor erfarenhet inom området. Hon är skeptisk till tekniken i sig, men menar att grundtanken – hur kroppen signalerar att något inte står rätt till genom utbrott – är fullt rimlig.
– Jag skulle säga att det inte går att avgöra kroppens inre hälsa genom att titta på vissa områden i ansiktet. Med det sagt så finns det absolut stöd för vissa saker inom facemapping. Exempelvis att vuxenakne hos kvinnor oftast uppkommer på käk/hakområdet (ofta U-format) vilket kan vara relaterat till en hormonell obalans. Men det kan också bero på andra faktorer, såsom stress, berättar hon för MåBra och fortsätter:
– Att kroppsliga symptom ger sig i uttryck på huden är ju definitivt vetenskapligt vedertaget. Jag är däremot tveksam till att sätta det i strikt koppling till specifika områden i ansiktet. Dvs att om man får ett utbrott i pannan så står detta för ett problem i urinblåsan osv. Något sådant finns det inte vetenskapligt stöd för i enlighet med västerländsk medicin.
Bristen på forskning inom området gör att man kanske ska ta dess riktlinjer med en nypa salt. Däremot behöver det inte skada att sätta sig in möjliga orsaker bakom reaktioner i huden. Kanske slås man av behandlingsalternativ som man inte tidigare tänkt fanns, vilka man kan ta upp och rådslå med någon hudkunnig om – i jakten på en bättre hudhälsa.
Källa: Healthline, Johanna Gillbro
Foto: Dermalogica, Pinterest, TT