Fästingplågan kartlagd – ska gå att se i mobilen
Forskarnas kartläggning bygger på 40 000 insamlade fästingar från runt 130 platser runt om i Skandinavien. Därefter sekvenseras fästningarna för sjukdomar de kan bära på. Till exempel TBE och Borrelia, berättar Vetenskapsradion. De resultaten ska i sin tur samköras med satellitbilder för en så tydlig bild som möjligt av var risken för sjukdomsbärande fästingar är störst/minst.
Poängen är att sammanställa kartor där det framgår var risken är störst att råka ut för TBE-bärande fästingar. Och de kartorna ska gå att se i mobilen så att allmänheten ska kunna planera sina utflykter. Kartorna beräknas vara klara senare i år.
Läs också: Fästingarna har vaknat – så håller du dem borta!
– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för TBE och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren och epidemiologen Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet till Vetenskapsradion.
Tar fram behandling för TBE
Projektledaren menar att kartan även kan göra nytta vid samhällsplanering som till exempel att avgöra var daghem och campingplatser ska byggas.
Fästingar finns i nästan hela Sverige. Även om risken att bli fästingbiten är relativt stor i vissa områden, är exempelvis risken för att få borrelia liten. Bara två procent, enligt Vetenskapsradion.
Läs också: Fästingar: Så gör du om du blivit biten
Risken för att få TBE är ännu mycket mindre men i det fallet finns det ännu ingen behandling.
Fästingsriskkartan är en del av Scandtick innovation, ett projekt där elva universitet och myndigheter i Skandinavien samarbetar i fästingfrågan. Och en av uppgifterna är bland annat om att ta fram botemedel mot TBE.
Foto: IBL
Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!
Läs också: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!