Feng Shui-expertens tips för att rensa hemma och må bättre!
Det är härligt att bo i ett välordnat hem som ger ett lugnt intryck, och där man bara har saker som man verkligen tycker om och verkligen behöver. Att nå dit är inte omöjligt; röj i din egen takt utan prestationskrav och följ några enkla råd så har du snart ett hem där du trivs lite bättre!
Jannice Wistrands tips för att rensa
Jannice Wistrand är certifierad inredare, Feng Shui-konsult och en av Nordens största influencer inom inredning och Feng Shui. Hon föreläser och utbildar i ämnet och skriver just nu en bok om inredningens betydelse för vårt välbefinnande.
– När vi har det stökigt runt omkring oss känner vi oro och stress, och onödig tid går åt till att leta efter olika saker. Grunden till ett välmående hem är ordning, det ger ett lugn där man kan samla kraft och energi, säger hon.
Att uppnå ordning hemma kan kännas som en hopplös uppgift, var ska man börja?
– Enligt den kinesiska Feng Shui-läran är hallen det viktigaste rummet, berättar Jannice. Det är det första vi ser när vi kommer hem, och det sista vi ser när vi går ut. Att ha ordning där förenklar vardagen och ger ett positivt första intryck som sedan följer med in i resten av hemmet.
Viktigaste rummet för avkoppling
Efter ett positivt välkomnande ska vi prioritera vår avkoppling:
– Näst viktigaste rummet är sovrummet. Vi prioriterar ofta ”skrytrummen” kök och vardagsrum, sådant som vi visar upp för våra gäster. Men det är i sovrummet vi samlar kraft och energi, och här bör vi skaffa oss en miljö med avkopplande färger, omhuldande känsla och harmoniska former där det är lätt att komma till ro. Satsa på dold förvaring bakom dörrar och håll sovrummet fritt från elektronikprylar.
Att rensa upp bland våra prylar är något som många mår bättre av. Känner du igen känslan av glädje och lugn när du har rensat ut och kanske kört en vända till soptippen?
– Det är en härlig känsla att bara omge sig med saker som man behöver och tycker om. Men det är en konst: att inte ha kontroll över sina saker gör att det känns som att sakerna äger oss!
Att göra sig av med saker som ger dåliga associationer och olust är alltid en bra idé. Men ofta tvekar vi att göra oss av med saker som kan ”komma till användning någon gång” trots att de kanske inte gjort det på åratal.
”Vad är det värsta som kan hända om jag gör mig av med den här?”
– Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända om jag gör mig av med den här? Gör dig själv en stor tjänst genom att skoningslöst släppa alla saker som du inte tycker om och som du inte behöver, säger Jannice Wistrand.
Vad är det vanligaste felet vi gör när vi rensar?
– Jag tycker det är ”helhetsrenset”. Vi drar ut hela förrådet och tappar fokus efter någon timme, blir inte klara och känner oss bara trötta och misslyckade. Rensa en timme i taget istället, och känn dig nöjd när du är klar!
Vissa gillar att samla på saker, hur ska de göra?
– Fråga sig om man samlar av intresse eller rädsla. Många som inte kan slänga saker har ett ”fattigmanstänkande”; man är rädd för att bli utan något, eller tror att minnena sitter i saker och inte i hjärtat. Har man ändå en samling man vill behålla är mitt bästa tips att samla ihop samlingen så den blir en helhet, det ger en lugnare känsla i hemmet.
Om man exempelvis är äldre och inte orkar göra en storrensning, kan man ändå använda sig av Feng Shui och må bättre?
– Absolut. Att börja rensa en låda i köket ger ofta stor kraft och energi att rensa vidare. Att till exempel rensa medicinlådan medan man tittar på tv kan ge oanade effekter. Börja med det som påverkar dig mest! Är det städskåpet som saknar struktur och du använder det ofta, satsa på det och låt lådorna i källaren stå…
Här är bästa knepen för en bra och effektiv rensning:
- Inventera: tänk igenom var stöket uppstår och var du behöver rensa. Rangordna de fem ställen som är mest nödvändiga att ta tag i från 1 till 5.
- De fyra S:en: spara/släng/skänk/sälj
- Rensa en timme i taget.
- Börja inte med minnessakerna! Plocka lågt hängande frukt istället.
- Var beredd med tomma lådor. Välj inte genomskinliga, det ger ett stökigt intryck, ta istället täckta lådor och skriv på dem, det blir mer ordningsamt.
- Fråga dig själv: Tycker jag om den här? Behöver jag den här?
- Var krass: ju fler saker vi har som vi inte använder, desto mer energi tar de ifrån oss. Våga släppa taget; det är en underbar känsla att bara ha saker hemma som man verkligen använder.
Så här behåller du ordningen med några enkla knep:
Minuten
Tar det mindre än en minut? Gör det direkt! Häng in tröjan i garderoben, sätt tillbaka boken i hyllan, sätt in tallriken och glaset i diskmaskinen. Små saker gör stor skillnad för helheten…
Familjeplock
Varje kväll tar hela familjen 10–15 minuter där man sorterar saker som ligger på fel ställe och förbereder för nästa dag. Om man plockar lite varje dag hinner det aldrig bli riktigt stökigt, och man börjar nästa dag lugnt och skönt.
Prylar i fel rum
Det finns alltid saker i ett rum som inte hör hemma där, ett glas på sängbordet till exempel. Gör det till en god vana att aldrig gå tomhänt från ett rum, utan ta med dig något som ska till en annan plats.
Ytan på högarna
Ytan på stöket spelar roll. Har du till exempel en köksbänk eller skrivbord med mycket papper? Samla ihop dem till en prydlig hög, det ser trevligare ut och blir lättare att ta tag i.
Använd smarta Tre-regeln
Jannice bästa knep för att inte samla på sig för mycket av allt är Tre-regeln som funkar bra på många saker: tre uppsättningar sängkläder och tre uppsättningar handdukar, en som man använder, en i skåpet och en i tvätten. Funkar bra även på jeans, pyjamasar och annat för att både hålla en överskådlig ministandard och för att hinna tvätta i en stor familj
- Använd dig av de fyra S:en
- Spara det du älskar och vill ha i ditt hem!
- Släng trasiga föremål och annat som saknar funktion.
- Skänk bort saker som människor, i eller utanför din bekantskapskrets, behöver eller skulle bli glada över.
- Sälj de saker som kan ge pengar till något du behöver eller vill göra.
Av: Ulrika Hermansson
Foto: TT/Atelje Lena