Fetmaopererade löper större risk att föda för tidigt
En ny studie från Karolinska institutet visar att barn till fetmaopererade kvinnor löper dubbelt så stor risk att födas för tidigt. Risken att barnet är underviktigt vid födseln är också större.
Inget hinder för att skaffa barn
Risken för att föda för tidigt och få ett underviktigt barn ska dock inte ses som ett hinder för att skaffa barn.
– Vi avråder absolut inte dessa kvinnor från att skaffa barn men de behöver få lite extra omsorg från mödravården, säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och docent vid Karolinska institutet.
Extra omsorg kan innebära fler ultraljud för att kolla barnets tillväxt eller särskilda kosttillskott. Stephansson berättar att det kan vara tillskott som folsyra, järn, kalk, D-vitamin eller multivitamin tabletter, speciellt framtagna för gravida.
Fler för- än nackdelar
Olof Stephansson betonar samtidigt att fetmakirurgi har flera positiva effekter för mamman, risken för diabetet, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer minskar nämligen rejält.
– Det finns ännu fler risker med att skaffa barn som överviktig, då är det bättre att genomföra en operation innan man försöker skaffa barn. Sedan är det såklart att föredra att försöka gå ned i vikt på naturlig väg, säger Olof Stephansson.
Vet inte vad de beror på
Vad de ökade riskerna beror på vet inte forskarna. Det kan vara operationen i sig eller så är det bara är så att näringsintaget för kvinnorna försämras efter en fetmaoperation.
– Kvinnor som opererat sig brukar få tillskott av vitaminer och deras näringsintag blir annorlunda, berättar Olof Stephansson.
Vilka ingrepp gäller det?
Sambandet mellan för tidig födsel och fetmareducerande ingrepp gäller för:
- Gastric bypass
- Gastric banding
- VGB- Vertikalt bandad gastroplastik
AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock/Anneli Milton