Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Fina fötter i sommar - så slipper du problemen

11 maj, 2017
Annica Westerin är fotterapeut och lärare i medicinsk fotvård vid Axelsons fotvårdsskola i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av fotproblem och problemfötter. Här är hennes tips för att få friska fötter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hälsporre

Symtom: Ömhet och smärta under och runt hälen vid belastning. Oftast värst på morgonen.

Orsak: Ofta överansträngning på grund av ökad vikt, överträning, platta och tunna skor eller felbelastning. Spända vadmuskler är en annan orsak.

Förebygg: Stabila skor som ger stöd åt fotvalvet.

Egenvård: Stabila skor som sluter om hälen. Skoinlägg med stöd runt hälen. Inneskor med stöd. Massage och stretch av vader tränar upp fötternas muskler. Antiinflammatorisk medicin verkar oftast bara för stunden.

Det gör experten: En fotterapeut kan tejpa fötterna och tipsa om färdiga inlägg. Zonterapi kan vara ett alternativ. En naprapat eller kiropraktor kan ge stötvågsbehandling, bra vid inflammation. En ortopedtekniker kan göra individuellt utprovade fotbäddar (skoinlägg).

Läs också: Formen på dina fötter sägs avslöja din personlighet

 

Fotsvamp

Symtom: Flagnande hud, blåsor utan vätska, fuktig hud och i vissa fall klåda. Sitter vanligtvis under foten eller mellan tårna. Kan även sprida sig till tånaglarna.

Annons

Orsak: Fuktig miljö som täta skor eller strumpor. Om nageln har släppt i kanten kan svampen ta sig in under nageln.

Förebygg: Håll fötterna torra genom att inte ha täta, trånga skor. Undvik syntetstrumpor; ullstrumpor tar bort fukten. Tvätta dem ut och in i 60 grader så att svampsporerna dör. Undvik att smörja in fötterna med feta salvor som ökar fuktigheten.

Egenvård: För fötterna och mellan tårna finns svampdödande medel på apoteket. På naglarna kan man använda nagellacket Loceryl, finns på apoteket, eller Nailprotector, finns hos fotterapeuter.

Det gör experten: En fotterapeut kan fräsa bort det mesta av det angripna och därefter använda preparat. Ta kontakt med vårdcentralen för ett svampprov. Symtomen kan likna andra nagelsjukdomar.

Läs också: Ont i fötterna? Här är de vanliga orsakerna till fotsmärta!

 

 

Vårtor

Symtom: En rund avvikande huddel som känns som en liten kula och som ömmar vid tryck från sidan.

Annons

Orsak: Beror på ett virus som tar sig in i huden genom exempelvis sprickor. Är huden intakt kan viruset inte ta sig in. Smittar genom direktkontakt, men även indirekt på badhus och offentliga duschar.

Förebygg: Ta hand om fötterna, smörj och fila dem. Använd tofflor i badhus och offentliga duschar.

Egenvård: Kan försvinna av sig själv, men behandling rekommenderas eftersom de smittar. På apotek, hälsokostbutiker och hos fotterapeuter finns olika vårtmedel, bland annat VårtFri och Trans-Ver-Sal. Fila absolut inte på vårtan, det ökar risken för att viruset sprids.

Det gör experten: Behandlingen görs hos en fotterapeut och bygger på tre principer: frysning, uttorkning eller uppluckring av vårtan. Har man mycket vårtår kan man söka remiss till hudklinik på sjukhus.

Läs också: Fotterapeuten ger 5 tips som hjälper mot fotbesvär

 

Förhårdnader och liktornar

Symtom: Hård hud. Liktornar är ännu hårdare och begränsade till ett litet område.

Annons

Orsak: Beror på tryck och friktion på fötterna av skor eller felbelastning.

Förebygg: Undvik för små skor eller för stora som du kanar omkring i.

Egenvård: Fila och smörj in fötterna, men försök även att hitta orsaken. Du kanske belastar fötterna fel och behöver inlägg i skorna eller andra skor.

Det gör experten: En fotterapeut slipar och skär bort förhårdnader och liktornar. En ortopedtekniker kan hitta orsaken till snedbelastningen och göra individuellt utprovade fotbäddar.

Läs också: Hur får man bort nagelsvamp?

 

Sprickor

Symtom: Torra sprickor på fötterna.

Orsak: Kan bero på till exempel vitaminbrist, men även på trycket på foten, till exempel av en hård klack eller sula.

Förebygg: Använd skor som bäddar in och ger svikt runt hälen. Om du har skor med öppen häl, se till att hälen inte hänger utanför skon.

Egenvård: Fila och smörj fötterna. Använd en sula som är formad runt hälen. Se över din kost, ät tillräckligt med vitaminer. Försök hålla normalvikt.

Annons

Det gör experten: Om du inte vet vad som ligger bakom sprickorna, ta hjälp av en hudläkare.

Läs också: Träna fötterna och få bättre balans

 

Hallux valgus

Symtom: Först blir stortåns basled röd och irriterad, sedan kommer värken. Tydligaste tecknet är att tån lägger sig mot tån bredvid och det uppstår en knöl nedanför stortån. Den beror på att kroppen försvarar sig och bildar förhårdnader som leder till inflammation, ledförtjockning och benbildning.

Orsak: Beror främst på trånga skor som gör att stortån trycks ihop. Förvärras när man går mycket i höga klackar så att all tyngd hamnar på förfoten. En liten del är ärftlig.

Förebygg: Rätt skor i rätt storlek är A och O. Rita av foten på ett papper och jämför ritningen med skorna, så ser du om de är för små.

Egenvård: Ha bredare skor med lägre klack. Träna upp stortån – se övningar på nästa sida. De ökar rörligheten i tån och aktiverar de viktigaste musklerna. Använd en tåspridare som rätar ut tån. Finns i olika material som silikon och skumgummi, säljs hos fotterapeuter. Pröva inlägg i skorna.

Det gör experten: En fotterapeut, naprapat eller sjukgymnast kan hjälpa till att öka rörligheten. Fotterapeuten kan göra individuella tåspridare. Läkare kan operera tåleden, mejsla bort förhårdnader och benbildning och räta ut tån.

Läs också: Stor guide: Välj rätt skor för din träning

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons