Flera kommuner riskerar mässlingsutbrott
I omkring 40 av Sveriges kommuner är antalet vaccinerade barn så lågt att man riskerar en mässlingsspridning.
Man räknar i dag med att runt 97 procent av befolkningen är vaccinerad mot sjukdomen, vilket gör att utbrott är relativt ovanliga här. Men i delar av Europa pågår stora utbrott just nu.
Man räknar med att en vaccinationsgrad på 95 procent krävs för så kallad gruppimmunitet, så den stora delen vaccinerade skyddar ovaccinerade från att drabbas.
Läs också: BVC granskas – spred felaktig information om vaccin
För drygt en månad sedan insjuknade ett tiotal personer i Järvatrakten i Stockholm, varav fler var barn. Och att det var det här området som drabbades var inte överraskande – i Järva är vaccinationsgraden av mässling, påssjuka och röda hund (MPR) lägre än i resten av landet, omkring 82—85 procent.
Men Järva är inte ensamt. I 46 kommuner är graden under 95 procent – alltså utan gruppimmunitet – och elva av dem är under 90 procent. Åre och Övertorneå ligger i botten, med 83,5 respektive 84 procent av barn som föddes 2013 och alltså vaccinerades 18 månader senare.
– Målet är naturligtvis att så många som möjligt ska vara vaccinerade. Hundra procent kommer vi aldrig att få, men på nationell nivå har vi en hög täckningsgrad, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Dagens Medicin.
Läs också: Forskare: Nytt vaccin kan bota akne
– Sedan kan det uppstå mindre utbrott lokalt, liknande det vi såg på Järvafältet. Det utgör inget nationellt problem, eftersom den höga täckningsgraden har en självbegränsande effekt, men det är väldigt onödigt eftersom det tar tid och stora resurser i anspråk.
Vaccinationsfrågan har blossa upp den senaste tiden, och bland annat blivit en het potatis bland politikerna. Liberalerna har till exempel kommit med förslaget att ovaccinerade barn inte ska ha samma rätt till förskola som vaccinerade. Läs mer om det här: Nytt förslag: Ingen förskoleplats utan vaccination.
– Jag tycker att det är viktigt att värna de barn som av medicinska skäl inte kan få vaccination, och att de ska ha en stor valfrihet och inte begränsas i livet för att några andra väljer bort vaccination, har Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms landsting och ledare för den grupp som arbetar fram partiets nya sjukvårdspolitik, tidigare sagt till TT.
Källa: Dagens medicin
Foto: IBL
Mässlingsutbrott skapar oro i Stockholm
Läs också: Mässlingsutbrott skapar oro i Stockholm