Flygvärdinnan Mathilda tog chansen – snabbutbildades mitt i kaoset
Coronavirusets framfart har redan nu fått enorma konsekvenser för världsekonomin. I takt med att länder stängt sina gränser och regeringar uppmanat folk att hålla sig inomhus, har resebolag, hotell och restauranger gått på knäna. Butiker har slagit igen och mängder av kultur- och idrottsevenemang har ställts in.
I slutändan har det här slagit hårt mot den enskilda arbetstagaren – tiotusentals människor bara här i Sverige har på väldigt kort tid förlorat jobbet, blivit varslade eller korttidspermitterade. Finansminister Magdalena Andersson och regeringen spår att arbetslösheten kommer att stiga till nio procent under året – den högsta nivån sedan 1990-talet, rapporterar Svenska dagbladet.
Nyligen gick Arbetsförmedlingen ut med uppgiften att det har skett historiskt många varsel – 36 800 stycken – under mars månad.
SAS permitterade 10 000 anställda
En av dem som har upplevt hur coronaviruset slagit mot arbetsmarknaden är Mathilda Malm, 23, i Stockholm. Hon har jobbat som flygvärdinna i två och ett halvt år och älskar sitt arbete.
– Det är jätteroligt att få träffa så mycket människor och att få ta hand om dem. Den ena dagen är inte den andra lik och arbetsveckan går alltid jättesnabbt. Kollegorna är en stor del i att jag trivs så bra, det är fantastiskt att få jobba med dem varje dag, säger hon.
Men i coronakrisens spår har hennes arbetsgivare SAS drabbats hårt. Mängder av flygningar har ställts in till följd av att länder stängt sina gränser och folk uppmanats att stanna hemma. Efterfrågan på flygresor har minskat dramatiskt och i mitten av mars meddelade bolaget att man tvingas korttidspermittera 10 000 anställda.
För Mathilda, som är timanställd, innebar det att hon helt enkelt slutade få jobbpass.
– Det brukar vara vissa perioder då man inte får så många pass, så därför har jag varit ganska förberedd. Men samtidigt vet man ju inte hur länge det här håller i sig, så det har ändå varit lite chockartat.
Kabinpersonal skolas om inom sjukvården
Hon säger att förändringen i flygbranschen kom snabbt. Det har bara gått några veckor sedan hon själv började märka att något var annorlunda – först började vissa passagerare gå med munskydd och det följdes av allt fler inställda avgångar. Nu får hon inte längre några timmar, även om hon har kvar sin anställning.
Men Mathilda går inte sysslolös. Strax efter att det blev klart att SAS skulle permittera, fick Mathilda erbjudande om att snabbutbilda inom sjukvården som av naturliga skäl just nu skriker efter arbetskraft. Nu har hon, tillsammans med cirka 30 av sina kollegor, genomgått en tre dagar lång utbildning inom vård och omsorg på Sophiahemmet i Stockholm. Meningen är att kabinpersonalen från SAS ska kunna avlasta sjukvårdspersonalen med uppgifter som inte kräver någon längre sjukvårdsutbildning.
– Jag kände direkt att jag var intresserad av att göra det här. Jag vill bidra med min kompetens och det kändes som en skyldighet att hjälpa till i den här besvärliga situationen. Jag vill inte bara sitta hemma och göra ingenting.
I utbildningen ingick två dagar med teori och en dag praktiskt övande. Mathilda berättar att hon bland annat lärt sig hur man tar hand om patienternas basala behov, som att mata och borsta tänder, men också att till exempel bädda sängar på bästa vis.
En helt ny vardag
I dagarna börjar Mathilda sitt nya jobb. Hon ska transportera människor som till exempel behöver flyttas från en vårdinrättning till en annan. Bland annat handlar det om att patienter som inte har corona ska göra plats för de som är smittade.
Även om Mathilda, i likhet med sina kollegor, har fått en grundutbildning i till exempel första hjälpen via sitt jobb har hon aldrig tidigare jobbat inom vården. Nu står hon inför en helt ny utmaning.
– Det känns verkligen jättekul och spännande att få testa på något nytt. Men även om det här är helt nytt, är jag ändå van från mitt vanliga jobb att handskas med människor och att behålla lugnet i oväntade situationer. Som flygvärdinna har man också alltid säkerheten som prio ett. Allt det här är viktigt inom vården också.
Inte rädd för att byta bransch och jobb
För Mathilda har det varit självklart att anpassa sig till den nya situationen. Att bara stanna hemma och vänta på att flygningarna kommer igång igen har inte varit ett alternativ för henne.