Är det dåligt att använda sportbehå hela tiden?
Coronapandemin har förändrat en hel del när det gäller vårt val av kläder. I takt med att allt fler började arbeta hemifrån blev det mer fokus på sköna och bekväma kläder snarare än fokus på att kläderna skulle vara snygga.
Allt fler kvinnor började leva i sin sport-bh eller mjukare behå utan byglar medan bygel-behån fick åka ner i en låda eller längst in i garderoben.
För de som inte slutat med behå helt och hållet finns nu en mängd bygellösa och mjukare modeller att välja bland när man vill shoppa nytt.
Många lever i sin sport-bh – finns det nackdelar?
Det kan nog kännas ganska motigt att rota runt i sin ”gamla” garderob igen nu när vi blivit så bekväma och samhället öppnas upp igen. Kanske funderar du på om sportbehån ska få följa med till jobbet framöver.
Men kan det finnas nackdelar med att använda den här typen av bh-modell? Om du praktiskt taget aldrig går utan din sportbehå får du här den information du behöver för att veta vad du behöver oroa dig för och inte.
Kan sportbehån öka risken för bröstcancer?
Till exempel så har det ryktats om att det skulle kunna finnas ett samband mellan tajta sportbehåar och bröstcancer. Man har då menat att det skulle bero på att sportbehån hindrar flödet av lymfvätska, varpå gifter skulle byggas upp i kroppen utan att kunna rensas ut.
Men den här teorin håller inte, enligt onkologen Roshani Patel. Till Livestrong säger hon att det finns noll sanning i påståendet:
– Att använda sportbehå hela tiden trycker inte på lymfnoderna och orsakar inte cancer.
Det här finns också studier som bekräftar, och som även visar att det inte spelar någon roll hur ofta eller länge man använder sin behå.
Sport-bh kan orsaka hängande och ömmande bröst – eller?
Men det finns också teorier kring att sportbehån skulle kunna orsaka hängande och ömmande bröst.
När det gäller hängande bröst skulle motsatsen snarare kunna vara sann enligt onkologen. Detta eftersom sportbehåar generellt stöttar upp brösten mer än andra modeller och därför inte sliter på de ligament som hjälper till att lyfta brösten.
Det kan också verka logiskt att man skulle kunna få ömma bröst av någonting som sitter tajt över dem. Men det stämmer inte heller.
– Det finns inte några bra studier som bevisar detta, säger Roshani Patel till Livestrong.
Det verkar snarare stämma att välsittande sportbehåar går att associera med bättre bekvämlighet för brösten. Vid för lite stöd kan man däremot uppleva muskelsmärta, som om man har stora bröst till exempel men använder en behå som inte stöttar tillräckligt.
Sportbehån kan orsaka hudirritation och finnar
Däremot är en annan teori om att sportbehåar kan orsaka finnar och irritation sann. I alla fall om man inte byter sport-bh efter att man svettats rikligt. Det beror på att svetten sätter sig både på huden och i materialet. När det torkar in har man plötsligt fullt av salter som irriterar huden instängt i behån.
Har man inte svettats nämnvärt kan man dock tryggt använda sportbehån några gånger innan den behöver bytas. För att undvika hudproblem kan man välja en sportbehå i bomull eftersom den andas bättre, eller i alla fall tänka på att den inte bör sitta alldeles för tajt och att man byter den när man svettats mycket.
Kan man använda sportbehå när man ammar?
Om du ammar så kan det vara bra att vara extra noga med att se till så att sportbehån inte trycker för mycket mot brösten och att inte sova med sportbehån eftersom det kan ge risk för mjölkstockning.
Men det finns också många ammande mammor som vittnar om att det fungerar med sportbehåar för dem.
Sportbehå när man sover då?
Om man inte ammar eller har några hudproblem så finns det inga risker med att sova med en sportbehå. Däremot kan det vara bra att byta till en ren innan man går och lägger sig bara för säkerhetsskull. Gärna också en lösare än vad man kanske vill ha på dagen.
Sammanfattningsvis är det alltså inte farligt eller dåligt att användas sportbehå hela tiden om man trivs med det. Men man kan behöva vara försiktig om man har känslig hud eller när man ammar. Då kanske man vill välja en annan variant.
Källa: Livestrong
Foto: TT