Vänd vårdepp till vårpepp – 11 tips för mer energi
Hur ska man undvika att bli deprimerad på våren? Tänk på att när depressionen väl slår till kan det vara svårt att göra stora förändringar på egen hand.
Därför är det bra att ta itu med problem och livsstilsförändringar när hälsan är som bäst, för att på sikt kunna möta perioder av psykiska påfrestningar. Här är några saker som brukar vara till hjälp.
Vänd vårdeppen till vårpepp – 11 tips
1. Hitta en så harmonisk livssituation som möjligt. Det kan vara lättare sagt än gjort, men redan att försöka är en bra början!
2. Goda och meningsfulla relationer är viktiga, särskilt i situationer där vi behöver stöd. Vårda de relationer som är viktiga för dig.
3. Försök komma ut en stund varje dag, även om det känns motigt. Börja med bara några minuter om det känns svårt. Att vistas i dagsljus främjar god sömn och att vistas i naturen är bra mot stress.
4. Respektera ditt behov av återhämtning: en liten stund varje timme, en stund på kvällen och hitta på något avkopplande under helgen!
5. Boka in lagom mycket i kalendern. Även om dina aktiviteter är roliga och spännande behöver kroppen och knoppen vila ibland.
6. Visa dig själv att du kan stänga av mobilen och logga ut under den tid du söker avkoppling. Begränsa sociala medier om de får dig att må sämre.
7. Vårda din sömn! Nästan all psykisk ohälsa startar med försämrad sömn. Försök hitta regelbundna tider för att lägga dig och stiga upp.
8. Gör ditt sovrum till en fredad plats; tyst och mörkt utan störande inslag som arbete, datorer och liknande.
9. Ät bra enligt något av de många kostråd som finns!
10. Motionera för att känna dig allmänt friskare. Motion höjer också halterna av dina måbra-hormoner.
11. Drick alkohol med måtta. Eller inte alls. Avstå helt från övriga droger.
Då ska du söka hjälp
Att känna sig nedstämd och dyster ibland är en del av livet. Men när symptomen påverkar din förmåga att hantera vardagen bör du söka läkarhjälp för att ta reda på om du drabbats av en depression och vilken behandling som kan hjälpa dig.
Livsleda och självmordstankar ska alltid tas på största allvar, och är skäl för omedelbar hjälp. Det finns riktigt bra hjälp att få, och de allra flesta blir helt återställda.
Användbara telefonnummer:
Vid akut självmordsrisk och andra akuta psykiatriska problem: ring 112.
Vid hjälp för att hitta rätt vårdinstans: Vårdguiden, ring 1177.
Jourhavande präst: ring 112, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska: 08-7021680, varje kväll och natt 21-06.
Mind Självmordslinjen: 901 01, dygnet runt
Av: Ulrika Hermansson
Foto: TT