Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Företags-PT:ns 7 bästa tips till stressiga arbetsplatser: "Läggs SÅ mycket tid på dåliga möten!"

13 okt, 2017
När Ewa Hutmacher gick in i väggen valde hon att lämna en framgångsrik karriär i finansbranschen – för att skola om sig till PT och hjälpa andra som riskerar att bli sjuka av stress. Idag jobbar hon med både privatpersoner och företag, och berättar att det finns en hel del åtgärder att ta till för att skapa en hållbar arbetsmiljö.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ewa Hutmacher hade många framgångsrika år inom finansbranschen bakom sig när stressen tog ut sin rätt. I efterhand kan hon se att det var på väg under en lång tid, men där och då anade hon ingenting.

– Jag tog på mig allt mer jobb eftersom jag tyckte att det var kul och utvecklande. Men jag kunde inte sätta en gräns för mig själv. Dagarna blev längre och längre och jag insåg inte att jag började må dåligt av det förrän det var för sent.

Efter en sjukperiod på flera år insåg Ewa att hon måste förändra sitt liv radikalt för att kunna må bra, och tog då ett stort beslut: Hon sade upp sig från sitt jobb på ett fondbolag och utbildade sig istället till personlig tränare, kostrådgivare och hälsocoach.

Läs också: Krönika: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

– Jag ville hjälpa människor att nå sina livsmål och hantera stress i livet. Motion och inspiration är viktigt för mig.

Träningen hade blivit en stor del av Ewas återhämtning, och när hon för fem år sedan började testa löpning fick hon en ögonöppnare.

Annons

– Då kände jag ”men gud, kan man må såhär bra!?” Det hade så många hälsoeffekter på mig.

Idag driver Ewa Hutmacher företaget Snabbfoting, där hon genom träning och coachning hjälper både privatpersoner och företag att komma framåt, genom bättre hälsa från motion och minskad stress.

Ewa Hutmacher, grundare för företaget, Snabbfoting, samt PT och kostrådgivare.  Foto: Mikaela Alex

Företag har ett ansvar

Stress är som bekant ett växande problem, och är idag den största anledningen till sjukskrivningar i Sverige. Genom vår kampanj ”Den dolda stressen” vill vi på MåBra belysa problemet, och ge verktyg till den som känner att stressen blivit för mycket.

Men stress är inte enbart ett problem för individer – även företag och samhället måste lära sig mer och vidta åtgärder för att något ska hända.

Hur ska man jobba mot stress på ett företag?

Annons

– Idag är ju alla medvetna om att stressen finns, men alla kanske inte vet exakt vad man behöver göra. Hur ser man på en medarbetare att hen mår dåligt? Vilka tecken kan man se hos någon som inte mår bra? förklarar Ewa.

Läs också: Malin blev utbränd: ”Måstena tog aldrig slut”

Hon anser att många chefer behöver inse att man måste ta vara på sin personal, och våga ställa frågor när man märker att det är något som inte står rätt till. Men det är heller inte så att chefen ska behöva lösa alla problem på egen hand.

– Det är viktigt att man kan få stöd från en HR-avdelning eller stresskonsulter. Det är inte chefen själv som ska behöva lösa den anställdes problem, om det inte gäller en arbetsavlastning eller en omprioritering av tiden och att plocka bort vissa delar i arbetet som kan vara kritiska för personens ohälsa.

Man får inte heller glömma att stress kan ha många andra anledningar som finns utanför arbetsplatsen. Det kan handla om svårigheter hemma, med barn eller släktingar, eller med den egna hälsan. Men att ha en chef som kan se det, fånga upp den som mår dåligt och hjälpa till med avlastning på jobbet kan ändå hjälpa den personen.

Annons

Det finns saker man kan jobba med förebyggande också, om man märker att ens medarbetare börjar dra på sig för mycket stress. Mer närvaro är ett exempel.

– Man kan ha en regelbunden dialog med sin personal för att märka om något inte står rätt till på arbetsplatsen. Om chefen sitter instängd på sitt rum eller i möten hela dagarna är det jättesvårt att märka av stämningen eller att finnas till hands för sin personal.

Läs också: Personlighetsdragen som ökar risken för utbrändhet

Ewa Hutmacher jobbar mycket med att visa sina kunder hur man kan använda det man har omkring sig som redskap i träningen. Här gör hon armhävningar mot en parkbänk. Foto: Mikaela Alex

Inte alla kan byta jobb

I perioder kan det bli en del stresspåslag på de flesta arbetsplatser. Till exempel kring jul när mycket ska göras klart inför ledigheten, samtidigt som klappar ska handlas och lussebullar ska bakas etc. Men om det är stressigt hela tiden är det något fel, menar Ewa, ett ledningsproblem.

Annons

– Märker man att alla stressar jämt och personalen går på knäna året runt måste man göra något åt det, annars kommer det att leda till ohälsa och att medarbetare blir sjukskrivna eller säger upp sig.

Idag kan många känna att de är utbytbara i sin anställning, att om man inte pallar trycket är det man själv som är ”svag” och antingen borde vara tyst och kämpa på eller försöka hitta ett nytt jobb.

Läs också: Anna: ”Hur berättar man att man inte orkar leva?”

– Men alla har inte den möjligheten ekonomiskt, att chansa på att man hittar ett nytt, bättre och mindre stressigt jobb.

En annan aspekt som kan stressa medarbetare idag är sociala medier.

Många företag ser gärna att deras anställda är aktiva på Facebook och Instagram, både privat och i företagets namn, och kanske till och med ska ha en egen blogg. Och många företag har egna konton där anställda förväntas vara följare och därmed ta del av jobbrelaterade händelser – var som helst och när som helst, inte bara på arbetstid.

Annons

– Alla vill inte vara ambassadörer för sitt företag på sociala medier, många känner sig tvärt om stressade av det, berättar Ewa.

Som individ på arbetsplatsen kan man också skapa rutiner för att minska sin stress.

Läs också: Karin Adelsköld drabbad av utmattning: ”Jag är utbränd

– Man kanske inte måste kolla mejlen var femte minut, utan bara två-tre gånger per dag. Och då vara mer effektiv och fokuserad på mejlen.

Hur ska man hantera företag som vill att man är uppkopplad dygnet runt?

– Det skulle bli väldigt stora kostnader för det företag som kräver ständig nåbarhet. Då måste man ju få betalt dygnet runt också! Men har du däremot en chef som säger att det räcker att du jobbar dina timmar, och går hem när din arbetsdag är slut, då är det även upp till individen att se till att det blir så. Att man stänger ner datorn klockan 17 och låter det som kan vänta vänta.

Ewa poängterar också att det är väldigt viktigt att vi inte tar oss an jobbuppgifter strax innan vi ska sova. Läser du ett mejl och får veta att du måste lösa ett problem imorgon kommer det att påverka sömnen negativt och du kanske vaknar med hjärtklappning. Då kommer du antagligen att fungera sämre när du väl måste prestera.

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken!

Sömnbrist farligt för hjärnan, och du riskerar den om du jobbar innan läggdags.  Foto: IBL

Vikten av ro och effektivitet

Arbetsro, eller bristen av den, kan också göra sitt till för den som lättare blir stressad.

Annons

– Forskning visar att framförallt större kontorslandskap har negativ inverkan på stress. Just att man så lätt blir avbruten, koncentrationen kräver mycket fokus och det krävs lång tid för att komma tillbaka dit när man väl har blivit störd.

Läs också: Så påverkas hälsan av jobb i öppet kontorslandskap

Ineffektiva möten är också en faktor som kan trigga stress hos medarbetare.

– Det läggs otroligt mycket tid på möten som är ineffektiva. Med helt fel personer, med otydlig agenda, ansvarsfördelning eller som hade kunnat vara ett mejl, och ofta hade de deltagande snarare behövt jobba på med en arbetsuppgift. Det finns mycket man kan åstadkomma med effektivare möten.

Här har Ewa skapat en mötesform som hon säljer in hos företag, där hon hjälper dem att hålla bra, effektiva utbildnings eller affärsmöten – där man kan vara utomhus och röra på sig samtidigt. Startup Jogg och Aktiejogg, kallar hon de två formerna.

Annons

Läs också: Här är den mest effektiva träningen mot stress

– På så sätt kan även stora företag jobba med hälsa hos sin personal – utan att det går ut över produktiviteten. Man kan arbeta OCH vara aktiv, utan några större krav på arbetstid. Då kan man också nå de som aldrig kommer motionera på sin fritid – det är faktiskt en rätt stor grupp idag som aldrig tar det där steget.

Något hon brukar rekommendera är att ha dessa möten nära naturen, i en park eller vid vattnet. Natur har en bevisat avstressande effekt på människor.

Vägen tillbaka

Idag känner Ewa inte av något av sin utbrändhet. Det tog dock fem-sex år för henne innan hon kände att hon kunde jobba normalt igen.

– Efter det har jag anpassat mitt liv så att jag vet i förväg att om jag har några dagar med mycket att göra så kommer det senare en period som är lugnare. Det är ett helt nytt livssätt för mig som gör att jag fungerar idag. Nu är det rutin att jag planerar för att vara hållbar.

Annons

Idag blockar Ewa tid i kalendern för att göra ingenting, har tider när hon inte svarar i telefon, låter sig inte bli avbruten i det hon gör och håller hårt på att få sin egen tid – så får hon ihop vardagen och kan jobba mer normalt i dag.

Läs också: Psykisk ohälsa ökar – så mår vi i Sverige i dag

Hon stärker sig med regelbunden träning och promenader, men återhämtning kan också vara att läsa en bra bok, dricka en kopp te, eller att laga middag helt i sin egen takt.

– Idag vet jag vad jag mår bra av, och det är att kunna planera mitt jobb så att jag kan leverera mina uppgifter och må allra bäst. Det var nödvändigt för mig att ta ett kliv till något annat, att bryta med en organisation som jag var i ett dåligt förhållande med.

– Jag känner att jag lever på min hobby, min dröm, och hoppas att fler företag ska inse fördelarna med motion på arbetstid.

Ewa Hutmachers bästa tips till företag för att minska stress hos medarbetare:

  • Var lyhörd. ”Det är viktigt att hinna fånga upp individen innan det går för långt, även på företag”.
  • Ha stöd. Involvera HR och stresscoacher. ”Det är inte chefen i sig som ska behöva lösa hela problematiken”.
  • Tänk på arbetsron. ”Större kontorslandskap har negativ inverkan på stress.”
  • Låt personalen jobba som det passar dem. ”Det är viktigt att en chef kan tillgodose alla olika medarbetares behov och sätt att jobba mot gruppen.”
  • Skapa en bra stämning. ”Mer skratt på jobbet! Det tror jag kan lätta upp vissa knutar på arbetsplatsen.
  • Effektiva möten. ”Det läggs otroligt mycket tid på möten som är ineffektiva. Med helt fel personer, med otydlig agenda, ansvarsfördelning eller som hade kunnat vara ett mejl.”
  • Få in motion. ”Man måste försöka få bort stressfaktorerna, och där är träningslösningar ofta effektiva. Träning är bra för att få jobba med sig själv”.

Ewa Hutmachers bästa tips till den som känner sig för stressad:

  • Lyssna till dig själv. ”Vi behöver lite mer egen reflektion och att lyssna på våra egna behov.”
  • Sätt rutiner på jobbet. ”Man kanske inte måste kolla mejlen var femte minut, utan bara två-tre gånger per dag?”
  • Överdriv inte kraven. ”Om man är i hamsterhjulet kan det vara svårt att inse att det man behöver inte är ett crossfitpass – utan en halvtimme på en bänk i solen.”
  • Våga berätta. ”Även om stresspåslaget kommer utifrån kan avlastning på jobbet hjälpa den drabbade att må bättre”
  • Hitta din träning. Träning som är effektiv mot stress är till exempel vattenträning, yoga, löpning. Men var lyhörd efter vad som passar just dig.
  • Var i naturen. Naturens lugn och grönska verkar väldigt avstressande – ta en skogspromenad!

Ewa Hutmacher:

Ålder: 39 år.

Annons

Familj: Gift med Daniel. Drömmer om en hund med karaktär som gillar att springa.

Bor: Nära grönska och kaffeställen på Södermalm.

Gör: Grundare och PT på Snabbfoting. Bidrar till att få fler att röra sig i vardagen och må bra med friskvård, effektiva mötesmetoder och utbildning.

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Annons