Forskare: Att vara ensambarn ger dig en speciell hjärna
Har du vuxit upp utan syskon, och fått dina föräldrars fulla uppmärksamhet – men kanske fått underhålla dig själv ibland? Det kan ha gjort att din hjärna inte ser ut som den gör hos personer med syskon.
Det visar en ny kinesisk studie, där man med hjälp av hjärnscanningar och kognitiva test jämfört ensambarn och syskon. Studien visar att vår roll i familjen inte bara påverkar våra personligheter, utan även hur våra hjärnor utvecklas.
Läs också: Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer
303 deltagare, varav hälften var ensambarn och hälften hade syskon, var objekt i studien. I resultatet kunde man se att det fanns skillnader i den grå substansen (där hjärncellernas kärnor finns) i deltagarnas hjärnor.
Man kunde se att ensambarnen hade mer grå substans i de delar av hjärnan som styr språkförståelse och kreativt tänkande – men mindre i områdena för känslor och social förmåga.
I de kognitiva testen som deltagarna fick utföra kunde man också se att ensambarnen fick högre poäng än de med syskon när det gällde kreativt tänkande, samtidigt som de gjorde sämre ifrån sig när det handlade om vänlighet.
Läs också: Platsen i syskonskaran avslöjar ditt kärleksliv
Ännu vet inte forskarna varför det ser ut så här, men de har teorier om att det har att göra med att ensambarn får med utrymme för flexibelt, kreativt tänkande då de utmanas av sina föräldrar och inte av syskon, i kombination med att de oftare får leka ensamma, vilket triggar fantasin.
Förvisso behövs mer forskning på området innan vi kan säga något säkert, men studien är en indikation på att vår uppväxt och plats i familjen kan påverka vår utveckling och inte bara personligheten.
Källa: Illustrerad Vetenskap
Foto: IBL
Läs mer om syskon:
- MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter
- Problem med vikten? Skyll på dina syskon!
- 6 fördelar med att ha en egen syster
- Forskare: Det äldsta syskonet ÄR smartast
- Så styr platsen i syskonskaran din personlighet
- Så påverkar placeringen i syskonskaran dig