Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Danska larmet: Höga halter av gifter hittade i barns urin

24 maj, 2016
Forskaren: "Jag fruktar att det här kommer att skada intelligensen hos den kommande generationen."
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Av cirka 300 barn och mödrar i Danmark hade 90 procent spår av bekämpningsmedel i urinen, visar en ny undersökning som SVT Nyheter har rapporterat om. Och gifterna som hittades misstänks kunna skada barnens hjärnor.

Läs även: Här är maten som innehåller mest bekämpningsmedel 2016

– Det är alarmerande att vi har en så pass hög koncentration av pesticider i Danmark. Jag fruktar att det här kommer att skada intelligensen hos den kommande generationen, säger Philippe Grandjean, professor i miljömedicin och forskningsledare vid Syddansk Universitet, till nättidningen Altinget, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Läs även: Ny granskning visar massvis av farliga kemikalier i svensk mat

Forskarna tror att merparten av gifterna kommer från importerade grönsaker och frukt, eftersom de flesta av de undersökta bekämpningsmedlen är förbjudna i Danmark.

Nu råder delade meningar kring hur man ska gå vidare med problemet. Helle Raun Andersen som är lektor i miljömedicin och medförfattare i studien menar att man bör verka för en sänkning av EU:s gränsvärden för bekämpningsmedel i maten. Men den danska myndigheten Miljöstyrelsen, som beställde studien, menar å andra sidan att gränsvärdena redan är strikta och att exponeringen inte är problematisk.

Läs även: Fruktlarmet: Här är 5 sorter som alltid bör vara ekologiska

Annons