Danska forskare: Coronapandemin kan vara över i Sverige
…
Samtidigt som smittspridningen av coronaviruset ökar på olika håll i Europa är Sverige i dagsläget ett av de länder i Europa där smittspridningen är som lägst. Den svenska strategin, som fått mycket kritik från andra länder och från Världshälsoorganisationen WHO, är plötsligt intressant att titta närmre på.
Pandemin är kanske över i Sverige?
– Pandemin är kanske över i Sverige, säger Kim Sneppen, professor vid Niels Bohr-institutet till Politiken.
Danska forskare tror helt enkelt att immuniteten blivit tillräckligt stor hos svenska befolkningen för att smittan ska bromsas.
– Det finns indikationer på att svenskarna har fått en del immunitet mot sjukdomen, som tillsammans med vad de gör för att förhindra att infektionen sprids är tillräckligt att hålla sjukdomen nere, fortsätter Kim Sneppen.
Samtidigt är det många fler som avlidit i Sverige än vad det är i Danmark, över 5 000 personer mer i dagsläget.
– Det är vad de har betalt. Det positiva är att pandemin kanske är över nu.
Inte alla håller med – varnar för ny våg
Men det är inte alla som håller med om att pandemin är över eller ens att smittoläget kommer att hålla sig stabilt i Sverige. Risken för en andra våg finns fortfarande.
Något som även Allan Randrup Thomsen, dansk professor i experimentell virologi också flaggar för:
– Jag tror inte att det kan uteslutas att Sverige också kommer att få en ökning igen som den vi ser i Danmark, säger han till Politiken.
Fler höjer ett varningens finger:
– Sverige kan inte räkna med flockimmunitet då alltför få har antikroppar. Sannolikt nås Sverige, Tyskland, Italien och andra nordiska länder av smittvågen inom några veckor. Det ger landet tid att förbereda, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi och chef för Institute of Global Health till Svd.
WHO vill studera den svenska strategin
Där säger också Katie Smallwood som är medicinsk beredskapschef vid WHO:s Europakontor att den epidemiologiska kurvan i Sverige har varit relativt stabil sedan i juli, även om vi här har haft många fall totalt.
– Det måste erkännas att Sverige har undvikit virusökningen vi ser i andra länder, säger hon och fortsätter:
– Det finns mycket att lära av detta och vi vill gärna studera och förstå mer om den svenska strategin. Särskilt intressant är engagemanget med befolkningen. Här finns lärdomar som kan delas med Europa och övriga världen.
Foto: TT
LÄS MER:
Doktor Mikael: Skillnaden på höstförkylning, influensa och coronaviruset
Forskning: Så påverkar brist på D-vitamin corona
Corona: Är gravida i riskgrupp för covid-19?