Forskare: Därför ökar risken för att smittas av corona inomhus just nu
Coronaviruset sprider sig i huvudsak genom droppsmitta. Men allt fler forskare menar att vi borde ta virusets förmåga att spridas genom luften på större allvar. En luftburen smitta sprids via aerosolpartiklar, alltså små partiklar i luften som vi inte kan se med blotta ögat. Vid luftburen smitta är det alltså riskabelt att vistas länge i ett dåligt ventilerat utrymme tillsammans med en smittad.
Större risk att smittas av corona inomhus nu
Staffan Normark, professor i medicinsk mikrobiologi vid Karolinska institutet, berättar att det finns studier som visar att aerosolsmitta kan öka under den kalla årstiden när inomhusluften är som torrast.
– Bevisen är starka för en ökad risk för luftburen smitta i inomhusmiljöer, säger han till Sveriges Radios Vetenskapsradion.
Virus kan spridas fyra meter bort
Coronaviruset kan, under vissa omständigheter, sprida sig längre bort och under längre tid än man tidigare trott. Det gäller särskilt nu under hösten och vintern,
Det numera vetenskapliga belägg för att virusdroppar kan spridas längre än 2 meter från en sjuk person. Att hålla 2 meters avstånd till andra kanske inte räcker för undvika att smittas. Finska forskare har gjort simuleringar som visar att en hostning kan sprida aerosoler så långt som fyra meter. Partiklarna hölls i luften i flera minuter.
Bra ventilation förhindrar smittspridning
Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har nyligen gått ut och uppmanat till extra försiktighet, särskilt ska man akta sig för slutna rum med dålig ventilation.
– Hur länge du vistas i en miljö där det finns små mängder viruspartiklar i luften kommer att spela roll. Och det kommer också att spela roll hur ventilerat rummet är, det vill säga hur fort luften omsätts, säger Staffan Normark till Vetenskapsradion.
Foto: TT
Läs mer:
Experten: Därför ökar spridningen av coronavirus under vintern