Forskare: Det är aldrig för sent att byta till en sund livsstil
Har du varit med om att du tjatat på dina mamma eller morfar att de måste sluta röka – och fått svaret ”Jag är så gammal nu så det är ingen idé” eller ”Det är ju det enda roliga jag har kvar”?
Nu har du vetenskapen i ryggen när du svarar ”Du har fel”.
En ny studie från Uppsala Universitet visar att livsstilsförändringar även sent i livet kan göra stor skillnad för din livskvalitet senare i livet. Forskarna kunde till exempel se att de 70-åringar som slutade röka och övergick till sundare kostvanor i större utsträckning levde självständiga liv i 90-årsåldern.
Läs också: 7 matvanor som får dig att leva längre
– Vi ser också att en lätt övervikt efter 70 år faktiskt är hälsosamt så länge den inte består av ren bukfetma, en iakttagelse som brukar glädja många män i övre medelåldern. Sammantaget är våra resultat kanske inte revolutionerande, men utgör viktiga pusselbitar för ett aktivt åldrande vilket bör vara av intresse för både politiker, sjukvård och individer, konstaterar Kristin Franzon, specialistläkare och doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.
Sluta röka
I studien ingick deltagare från ULSAM, en uppländsk studie som startades år 1970, då med 2 322 män födda under tidigt 1920-tal. I den nya uppföljningen var 369 av de ursprungliga männen representerade, varav 276 ännu levde en självständig livsstil trots att de nu uppnått en medelålder på 87 år.
– Vår definition av självständighet omfattar bland annat eget boende och förmåga att ta egna promenader, och det är intressant att se att fler än var tionde person i den första studien har bevarade funktioner och klarar sig själva i så hög ålder, vilket är en större andel än man skulle kunna tro, säger Kristin Franzon.
Läs också: Sluta röka – nikotinet påverkar dig mer än du tror
Rökning visar sig vara en stor faktor. När studien påbörjade 1970 rökte 51 procent av deltagarna. Nu var samma siffra 6 procent. Man kunde se att de män som aldrig varit rökare hade dubbelt så stor chans att leva självständigt i 90-årsåldern jämfört med rökare.
– Redan vid 70 års ålder begår många misstaget att tro att en ändrad livsstil inte längre har betydelse. Flera biter sig fast vid rökningen som ”det enda roliga de har kvar i livet”, men på den här punkten är vår studie bara en i mängden som tydligt visar hur viktigt det är att sluta röka, och framför allt att det aldrig är för sent att fimpa för gott.
Behöver du hjälp att sluta röka? Testa ANNONS Nicorette ANNONS Microtab. ANNONS Läs mer och köp här.
Hälsosam medelhavskost
Gällande kosten var det framför allt män som åt liknande medelhavskost som gynnades mest. Många hade ett stort intag av fisk, frukt, grönsaker, nötter och spannmål men desto mindre av kött och mejeriprodukter.
– Vi använde visserligen en relativt generös tolkning av begreppet medelhavskost och inkluderade bland annat potatis, så sannolikt är vår nordiska kost ett fullgott alternativ. Likväl visar vår studie att män med hälsosamma kostvanor har nästan tre gånger så goda utsikter till en självständig ålderdom, säger Kristin Franzon.
Att träning och motion kan ge fler levnadsår har vi rapporterat om tidigare – men den som vill leva ett friskt och självständig liv gör rätt i att hålla midjemåttet på en bra nivå till pensionsåldern, samt ta raska promenader upp till 87 års ålder.
Läs också: Lev längre – med små enkla förändringar
Hårda, fysiska ansträngningar kan däremot verka negativt på både levnadslängd och självständighet, visar tidigare studier.
– Vi har fortfarande mycket att lära av ULSAM-männen. Vi har nyligen följt upp dem vid fyllda 92 med fokus på hur muskelmassan bevaras och vissa specifika sjukdomars inverkan på åldrande med bevarade funktioner. Av de 148 som valde att delta levde 95 självständigt, och oavsett hur representativ den här gruppen är för svenska män bådar det gott att så många lever och är oberoende så sent i livet, konstaterar Kristin Franzon.
Källa: Uppsala Universitet Foto: IBL