Forskare: Det här är den tydligaste nackdelen med mindfulness
Mindfulness lyfts oftast fram som en enkel och effektiv metod för att lindra stress och boosta den mentala hälsan. Mindfulness har rötterna i buddismen men är ett accepterat begrepp inom modern västerländsk vård. Sedan 2016 rekommenderar till exempel Socialstyrelsen metoden, då kopplat till KBT, för att motverka återfall av depression.
Men enligt en studie är det inte riktigt så enkelt. Där framgår det att meditation och mindfulness kan ha helt motsatt effekt: alltså leda till ångest och depression. I värsta fall så långt som till självmordstankar, rapporterar SVT.
Mindfulness kan leda till ökad ångest
I studien, som har publicerats i tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavica, lät forskarna analysera 83 olika studier om meditation och mindfulness. Enligt utfallet är det inte ovanligt med negativa effekter: För omkring 8 procent av de som testat meditation, har det lett till oönskade effekter som ångest och depression. Även andra bieffekter som psykoser, panikattacker och självmordstankar rapporterades. Detta gällde även hos personer utan tidigare psykisk ohälsa.
Svenske forskaren och psykologen Alexander Rozental, verksam vid KI, är inte förvånad över resultatet.
– Jag brukar tänka att om de är potenta nog att ha positiv inverkan så borde de vara så pass verksamma att de skulle kunna leda till negativ inverkan på vissa individer, säger han till SVT.
Rozental menar att majoriteten av alla behandlingsmetoder som används för att behandla depressiva tankar och ångestsymtom kan ha negativa effekter. Men han tycker inte att den som mediterar och utövar mindfulness ska vara orolig.
LÄS OCKSÅ:
ALLT du behöver veta om ångest och hur du hanterar den