Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskare: Dina gener kan göra preventivmedlet sämre

15 mar, 2019
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Gener kan störa ut preventivmedel med hormoner.
Preventivmedel med hormoner sägs skydda mot graviditet med omkring 99 procents säkerhet. Men så är inte fallet för alla. En ny studie visar att vissa kvinnor har gener som gör preventivmedel mindre effektiva.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi hör om kvinnor som blivit gravida trots att de ätit P-piller eller haft hormonspiral så tänker många att orsaken är slarv.

Vi har ju fått höra exempelvis att P-piller är 99 procent säkert, och dagens preventivmedel är väldigt tillförlitliga.

Men nu visar en ny studie att hormonella preventivmedel kanske fungerar olika bra för olika kvinnor – och det beror inte på att vissa är bättre på att komma ihåg att ta piller eller byta P-stav än andra. Det kan bero på vårt DNA.

Enligt den nya studien, som publicerats i Obstetrics & Gynecology, så kan kvinnor med en ovanlig uppsättning gener skapa ett enzym i kroppen, som i sin tur bryter ner de hormoner som preventivmedel utsöndrar.

Det kan då göra att om dessa kvinnor använder hormonella preventivmedel kan skyddet mot graviditet försvagas.

Studie på P-stavar

I studien följde man 350 kvinnor som använt P-stav i mellan 12 och 26 månader. Man valde att göra den här studien enbart på P-stavar eftersom man kan utesluta att någon dos missas, men hoppas i framtiden även kunna forska på P-piller och spiraler.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Genvariationen man kollade efter kallas CYP3A7*1C och är en gen som är aktiv i fosterstadiet, men som avaktiveras hos spädbarn. Men hos vissa kvinnor sker aldrig den här avaktiverigen, utan genen är fortsatt aktiv och producerar då ett protein som kan bryta ner hormonerna i preventivmedel.

Annons

Forskarna kunde se att en fjärdedel av kvinnorna med CYP3A7*1C-genen i studien hade för låg halt av gestagen för att det skulle kunna hindra ägglossning.

Däremot vill forskarna inte påstå att studieresultaten kan påvisa något samband mellan genetik och oplanerad graviditet – men kanske ett samband med läkemedlets funktion.

Så funkar P-staven

P-staven sätts in under huden i överarmen av en barnmorska eller gynekolog. Den innehåller hormonet gestagen, som hämmar ägglossning, och som utsöndras kontinuerligt under 3 år innan du måste byta den. Effektiviteten är ca 99,95 %. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-staven påverkar även slemhinnan inne i livmodern.

 

Källor: 1177, preventivmedel.comObstetrics & Gynecology  Foto: TT

 

Läs mer:

Det händer när du slutar med P-piller

Ny studie: P-piller försämrar livskvaliteten

Var fjärde kvinna glömmer att ta sitt p-piller

 

Annons