Forskare: Glöm 8 timmars sömn – här är nya direktiv
Hur länge man borde sova varje natt är en het potatis. Länge har rekommendationen legat mellan sex och nio timmars sömn med åtta som den magiska sömnsiffran vi alla fått lära oss. Men nu kommer vetenskapen med nya rekommendationer.
Läs också: Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat
Det är forskare vid Penn State University i USA som menar att 8,5 timmar är den nya riktlinjen. Anledningen är att om du lägger dig i sängen när du har åtta timmar kvar tills väckarklockan ringer så får du egentligen bara drygt sju timmars sömn.
Upptäck din dagsrytm
Du kan enkelt ta reda på om du får tillräckligt med sömn. Dagen innan en ledig dag går du och lägger dig din vanliga tid utan att ställa en klocka till dagen efter. Vaknar du en timme senare än du brukar behöva gå upp i vanliga fall så kan det vara ett tecken på att du får för lite sömn och att du behöver gå och lägga dig tidigare.
– Om du inte är stressad eller har en tid du måste gå upp, så faller du in i din naturliga dygnsrytm och det är förmodligen så mycket sömn du behöver, säger sömnforskaren Daniel Gartenberg till Quartz.
Läs också: Ny studie: sömnbrist påverkar kvinnor mer än män
Källa: Quartz Bild: IBL