Forskare: Dessa länder kan drabbas 10 gånger hårdare av covid-19
Mitt i den rådande krisen kring coronaviruset och sjukdomen covid-19 är pressen att finna ett vaccin enormt. Att framställa ett helt nytt vaccin mot just det här viruset är på gång, men enligt flera framstående forskare ligger det åtminstone ett år bort i tiden att det blir tillgängligt för allmänheten.
Under tiden testar man istället med redan befintliga vaccin och läkedel för att försöka hitta ett som kan skydda mot smittan. Och det går hela tiden framåt. MåBra har tidigare skrivit om fler möjliga behandlingar, bland annat att blodplasma och antikroppar från tillfrisknade ska provas mot coronaviruset. Likaså att läkemedel mot både ebola och malaria har testats.
Vaccin mot tuberkulos testas mot covid-19
För några sedan veckor började man i Australien dessutom testa om BCG-vaccin, alltså det man ger mot tuberkulos, kan vara verksamt. 4 000 personer som jobbar inom vården kommer att delta.
Med det som utgångspunkt började några brittiska och amerikanska läkare forska i om de länder där detta vaccin ges till alla barn redan kan ha en fördel. Studien är ännu inte referensgranskad, men resultatet pekar på att det kan finnas ett viktigt samband – länder utan ett vaccinationsprogram där BCG-vaccin ingår tycks nämligen visa tio gånger så höga siffror för insjuknade och döda i covid-19.
I studien jämförde man 178 länder under 15 dagar, 9-24 mars, och i resultaten ser siffrorna ut som följer:
- Fall av covid-19 i länder där man BCG-vaccinerar: 38/miljon invånare.
- Fall av covid-19 i länder där man inte BCG-vaccinerar: 358/miljon invånare.
- Dödsfall av covid-19 i länder där man BCG-vaccinerar: 4,3/miljon invånare.
- Dödsfall av covid-19 i länder där man inte BCG-vaccinerar: 40/miljon invånare.
Av de 178 länderna var det 21 som inte hade något vaccinationsprogram alls, och 26 länder där status var oklart, men som inte ansågs ha en policy för studiens syfte.
Att skillnaderna var så stora betyder dock inte att människor i dessa länder har ett fullgott skydd mot covid-19.
– Inget land i världen har lyckats kontrollera sjukdomen bara för att befolkningen skyddades av BCG, säger studiens huvudförfattare Gonzalo Otazu till Bloomberg News. Han hoppas också att folk inte börjar bunkra BCG-vaccin på grund av dessa studier, utan att det kommer att finnas tillräckligt där det behövs.
De länder där BCG-vaccin ges som standard ligger främst i Afrika, Sydamerika och Asien. Här finns en karta som visar vilka länder som ger BCG-vaccin till nyfödda. Länder som inte vaccinerar mot tuberkulos, förutom Sverige och de övriga nordiska länderna, är bland annat Spanien, Frankrike och Tyskland, och i Italien ges vaccinet enbart till vissa riskgrupper.
Mer forskning behövs fortfarande innan vi kan säga något säkert kring om BCG kan skydda mot covid-19.
BCG-vaccin – det här är det
BCG står för bacillus Calmette-Guerin, döpt efter vaccinets uppfinnare, och presenterades för världen 1921. Idag ges vaccinet främst till barn i länder där tuberkulos fortfarande är vanligt. Flera miljoner dör årligen av sjukdomen
I Sverige slutade vi vaccinera barn mot tuberkulos i mitten av 70-talet, idag ges vaccin enbart till barn som av någon anledning anses ha förhöjd risk att drabbas av sjukdomen, som att de ska resa till ett utsatt land.
BCG-vaccinet används redan idag mot fler sjukdomar än tuberkulos – bland annat som immunterapi mot cancer i urinblåsan. Det tycks även träna kroppens främsta immunförsvar i att bättre bekämpa infektioner.
Det finns flera kontroverser kring vaccinet, bland annat är dess effekt på vuxna dåligt bevisad, även om det skyddar barn.
Källa: Bloomberg, PLOS Medicine, Economic Times Foto: TT
…
Läs mer:
Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom
Vanligt vaccin kan skydda mot svår lunginflammation vid covid-19
Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp