Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskare: Så saboterar sötningsmedlen för din mage

04 okt, 2018
AvEmma Castman
Tillhör du dem som föredrar att äta sockerfri yoghurt till frukost och dricka lightläsk till lunch? Då är det kanske dags att tänka om. Nya forskningsrön visar nämligen att den typen av kost kan skada din tarmflora.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sötningsmedlets vara eller icke vara har länge varit en omdebatterad fråga. Vissa menar att sötningsmedel är lika ohälsosamt som vanligt socker, medan andra hävdar att det definitivt är ett bättre alternativ. Forskningen är pågående, och det kommer ständigt nya rön inom ämnet. Nu senast publicerades en rapport i den vetenskapliga tidskriften Molecules och där står det att sötningsmedel visst kan påverka oss negativt.

Studien är gjord på möss och forskarna har undersökt hur konsumtionen av sex olika sötningsmedel (aspartam, sukralos, sackarin, neotam, advantame, och acesulfamkalium) påverkade deras matsmältningssystem och tarmflora. Samtliga sötningsmedel är godkända av ”Food and Drug Administration” (Livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA) och är vanligt förekommande i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker.

Ny forskning visar att sötningsmedel kan vara farligt för din hälsa
Livsmedel med sötningsmedel har ökat explosionsartat den senaste tiden.

Livsmedelverket om sötningsmedel

Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel visst kan påverka vår hälsa negativt.

Annons

Till det otäcka hör att många av oss konsumerar sötningsmedel utan att veta om det. Livsmedel med sötningsmedel har nämligen ökat explosionsartat den senaste tiden och för ett otränat öga kan det vara svårt att urskilja vad som innehåller riktig sötning och inte. Som tur är får sötningsmedel bara användas i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker i Sverige. Livsmedelsverket informerar även om att de sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts som helt säkra. I frågan om hur ämnena påverkar bakteriefloran i människors tarmar och vilka konsekvenser det kan få menar Livsmedelsverket är ett komplicerat område där de väljer att följa aktuell forskning. I dagsläget har inga direktiv förändrats.

Symtom på skadad tarmflora

Oavsett om de nya forskningsrönen stämmer eller inte är det så klart viktigt att vara vaksam på hur tarmfloran mår – och vad man stoppar i sig. Det är nämligen floran som hjälper oss att utvinna energi från maten vi äter, och som saktar ner tillväxten av skadliga bakterier i våra tarmar.

Här är några vanliga symtom på skadad tarmflora som är bra att hålla koll på:

  • Uppsvälld buk
  • Förstoppning
  • Återkommande diarré
  • Dålig lukt från din avföring
  • Gaser
  • Smärtor i buken
  • Matsmältnings- och tarmproblem
  • Vit tunga
  • Matintolerans

Källa: Molecules, Livsmedelsverket   Foto: IBL

 

Läs också:

3 härliga recept – som boostar tarmfloran

Vinfusket: Kan innehålla både gelatin och sötningsmedel

Läsarfråga: Vilket sötningsmedel är nyttigast?

Annons