Forskare: Snart kanske vi kan bota åksjuka – med mobilen
Som liten blev jag åksjuk jämt. Varje biltur som var längre än en kvart var en mardröm – lika mycket för mig som för den som riskerade en nerspydd bil. Nu har jag växt ifrån det, men gifte mig förstås med en karl med åksjuka, som blir som mest åksjuk på ett skumpigt flyg – vilket passar oerhört dåligt eftersom jag med åren blivit flygrädd istället och verkligen skulle behöva den där trygga handen när turbulensen slår till.
Det finns åksjukemedicin som fungerar rätt bra – under en begränsad tid. Men ofta kan man känna sig trött och dåsig av dessa. Själv testade jag ett par armband som hade en plastkula som skulle trycka mot en viss punkt på undersidan av handleden. De funkade för mig, men om det var medicinskt eller bara min inbillning vet jag inte.
Läs också: 4 enkla tips: Så förebygger du åksjuka
Men nu har det äntligen gjorts riktiga framsteg kring problemet!
Forskare har nämligen testat att genom elektroder skicka svaga elektriska impulser till hjärnan på testpersoner som vanligtvis upplever åksjuka, innan man utsatte den för en illamåendeframkallande situation (en stol som rör sig på ett särskilt sätt).
Åksjuka uppkommer troligtvis när innerörat – som skickar impulser till hjärnan för att styra balans och uppfatta rörelse – skickar information om att du eller omgivningen är i rörelse, men dina ögon skickar information om att du är stilla, till exempel om du läser en bok på bussen.
I studien, som publicerats i tidskriften Neurology, kunde man efteråt se att personerna som utsatts för den svaga strömmen var mindre åksjuka efter stolturen.
Läs också: 5 anledningar att äta mer ingefära
Detta beror antagligen på att strömmen störde ut impulserna som skickas från innerörat, så att hjärnan inte får dubbla budskap. Då uppstod inte illamåendet.
Doktor Qadeer Arshad vid Imperial College i London, som ligger bakom studien, förutspår att det inom 5-10 år kommer att finnas en apparat som man kommer kunna koppla ihop med sin mobiltelefon för att skicka dessa elektriska impulser själv – kanske som ett par hörlurar som skickar elektrisk ström istället för musik.
Källa: Imperial College London Foto: IBL