Forskarens varning: "Allt glitter borde förbjudas"
Svenskarna blir som galna i glitter kring jul och nyår – det ska var på allt från barnens julpyssel till våra kläder och till och med i maten.
Men det mesta glittret är gjort av plast, och tack vare dess minimala storlek blir det en miljöfara enligt flera forskare.
– Jag tycker att allt glitter borde förbjudas, efter som det är mikroplast, säger Dr. Trisia Farrelly, miljöantropolog vid Massey University i Nya Zeeland.
Läs också: Dold plast i dina kläder kan förstöra haven
När glittret, eller mikroplasterna, hamnar i havet blir de föda för mindre organismer – men då plasten inte bryts ner orsakar de istället stor skada på organismen som ätit det – och även det större djur som sedan äter organismen. Till slut är det vi som får i oss plasten och vi som tar skada av det.
Plasten i glitter innehåller nämligen ämnen som kan störa ut hormonerna hos både djur och människor, och orsaka såväl cancer som neurologiska sjukdomar.
Och glittret finns inte bara i hobbyaffärer och kläder idag utan också på mer oväntade ställen:
– Jag blev väldigt oroad när någon köpte duschkräm med glitter i till mina döttrar. Det där kommer åka ner i avloppet och sedan ut i miljön, säger professor Richard Thompson, som studerat plastens påverkan på marindjur, till the Independent.
Läs också: Forskare varnar: Din nyttiga fisk kan vara full av plast!
I Storbritannien ska glitter i kosmetiska produkter och andra hygienartiklar från och med nästa år förbjudas enligt lag, i ett försök att få bukt på mikroplasterna i miljön. Men många forskare tycker inte att det räcker.
En av de stora glitterkonsumenterna idag är pysslande barn, något som en förskolekedja i England uppmärksammat genom att helt förbjuda glitter.
– Det finns 22 000 förskolor i landet. Om vi alla går igenom kilo efter kilo med glitter så gör vi en otrolig miljöskada. Och barnen på förskolorna, jorden är till för dem, säger förskolans vd Cheryl Hadland till the Independent.
Ett alternativ till glitterförbud kan vara att börja använda ekovänligt glitter som kan brytas ner av naturen istället, något som till exempel kosmetikkedjan Lush har gjort i sina produkter.
– Ofta får konsumenterna skulden för att de köper omiljövänliga produkter, men det är producenterna som måste ta ett ansvar och använda sig av säkra, giftfria och hållbara alternativ, säger Trisia Farrelly.
Läs också: Superknepet – så vet du om dina pärlor är äkta – eller gjorda av plast
Källa. The Independent Foto: IBL