Forskarnas varning inför skolstart: Oron för smitta är befogad
…
26 forskare kritiserar Folkhälsomyndighetens hållning till barn och smitta av coronaviruset. Tillsammans har de satt ihop förslag på åtgärder som de menar ska kunna hålla smittan nere vid skolstarten.
”För att minimera risken för våra barn, och personer i deras omgivning, att få covid-19 behöver en rad åtgärder vidtas”, skriver de i en artikel hos DN Debatt.
Efterlyser fler åtgärder i skolor
Åtgärderna handlar bland annat om att gymnasieskolor ska öppnas gradvis, att elever och lärare ska bära munskydd och att elever med familj i riskgrupp ska tillåtas undervisning i hemmet.
Bland forskarna finns bland annat Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Åke Lundkvist, professor i virologi och Lena Einhorn, med dr i virologi.
Forskargruppen menar att Folkhälsomyndighetens uppfattning om att barns smittsamhet är låg, och att de inte blir allvarligt sjuka, inte nödvändigtvis stämmer. Att det finns studier som visar bland annat att barn i åldrarna 10–19 år är lika smittsamma som vuxna och att barn under fem år har högre virusnivåer i näsa och hals än andra åldersgrupper.
Barn kan bli allvarligt sjuka
Dessutom tar de upp att även om man idag vet att de flesta barn får mild infektion vet man också att de kan utveckla ett hyperinflammatoriskt sjukdomstillstånd som är allvarligt och kräver sjukhusbehandling, något som hittills drabbat cirka 50 barn i Sverige. Och att vi inte vet hur covid-19 påverkar hälsan på sikt.
De menar också att smittotalen gick ner i Sverige cirka 10 dagar efter skolavslutningar och hänvisar till en amerikansk studie där slutsatsen var att skolstängning har effekt på smittspridningen och minskar dödstalen. Och att oron många känner inför skolstarten är befogad.
Anders Tegnell: Barn smittar mindre
Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på kritiken och säger att:
– Det finns en risk att sprida mycket oro inför skolstarten och det tycker jag är onödigt, till Svt Nyheter.
Tegnell står fast vid att det inte är barnen som sprider smittan mest och säger också att:
– Läser man ECDC:s genomgång av kunskapsläget är de tydliga med att barn smittas relativt ofta, men de smittar väldigt mycket mindre än vuxna. Det är definitivt inte barnen som driver pandemin.
Om förslaget till att lärare och elever ska bära munskydd säger han:
– I Österrike försökte man införa det i skolorna, men man backade eftersom det hade för mycket praktiska konsekvenser. Och att införa munskydd i en miljö där den minsta smittspridningen sker, det blir konstigt.
Foto: TT
LÄS MER:
Anders Tegnell: Munskydden kommer inte rädda oss