Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskning: Covid-19 kan orsaka tinnitus

09 nov, 2020
Coronaviruset kan angripa öronen och förvärra – eller till och med trigga igång tinnitus, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tinnitus, ett tillstånd då man hör ett konstant ringande eller tjutande i öronen, kan förvärras efter covid-19. Det kan hänga ihop med att man känner mer stress på grund av pandemin, men själva viruset verkar också spela en roll. Cirka fem procent av de som drabbas av covid-19 får tinnitus efter att ha varit sjuka, visar en brittisk studie.

I en ny studie rapporterar också 40 procent av dem som har haft covid-19 att deras tinnitus blev värre efter sjukdomen. Men man fångade också in en handfull personer som fick problem med tinnitus och förändringar i hörseln först efter att ha varit sjuka i covid-19. Det kan betyda att förändrad hörsel med tinnitus orsakas av själva coronaviruset.

Många virus angriper öronen

I en tidigare studie såg man att 15 procent av de covidsjuka som fått sjukhusvård hade hörselförändringar åtta veckor efter att de blivit utskrivna från sjukhuset. Majoriteten av dem hade inte haft tinnitus eller andra hörselproblem innan de blev sjuka. Det finns också rapporter om att vissa drabbade har tappat hörseln helt efter att smittats med coronaviruset.

Annons

– Många virus påverkar öronen. Det är möjligt att SARS-Cov-2 orsakar tinnitus hos vissa. Men tinnitus kan också vara en följd av riktigt stressiga livshändelser, säger studiens ledare Eldre Beukes vid Anglia Ruskin University i Cambridge, England.

En teori är att viruset förstör celler i innerörat och sådana cellskador är kända för att kunna orsaka tinnitus.

Det här är tinnitus

  • Tillståndet innebär att man hör ett besvärande ljud i öronen som andra inte kan höra. Det kan vara ett tjutande, brusande, pysande eller pipande oljud.
  • Vanliga orsakerna till tinnitus är bullerskador, nedsatt hörsel, öronsjukdomar och spänningar i nacke, käkleder och axlar. Men även blodbrist, förändringar i ämnesomsättningen, depression och ångest kan ge tinnitus.
  • Det finns dag ingen medicin som tar bort tinnitus. Behandlingen går i stället ut på att lindra besvären. Det finns också tekniska hjälpmedel som kan minska besvär med tinnitus.

Foto: TT

Läs mer

Forskare: Ont i örat kan vara ett symtom på corona

8 ofrivilliga kroppsljud – och vad de betyder

Doktorn: Det finns hjälp att få mot tinnitus!

Annons