Forskning: Enkla tumtestet som avslöjar hjärtsjukdom
Pulsåderbråck, eller aneurysm som det också heter, innebär att kroppspulsådern som leder till hjärtat, får en utbuktning, alltså ett bråck. Det gör att pulsådern försvagas och riskerar att brista. Blödningen som upptår kan vara livshotande.
Ett pulsåderbråck på aorta växer långsamt och de flesta drabbade märker inte av det. De senaste åren har man sett att allt fler överlever sjukdomen, men det gäller endast män. Andelen kvinnor som överlever har inte alls ökat i samma takt, visar en svensk studie.
Om tillståndet upptäcks i tid kan man behandla och följa upp sjukdomen, vilket kan göra att fler drabbade kan räddas.
Enkla testet som avslöjar pulsåderbråck – så gör du
Det som gör tillståndet så förrädiskt är just att man ofta är symtomfri. Men nu har forskare upptäckt att man kan upptäcka sjukdomen – genom att testa tummens rörlighet.
Så här går testet till:
Håll upp din ena hand med handflatan vänd mot dig.
Böj din tumme så långt du kan över handflatan.
Du ska alltså försöka korsa handflatan med din tumme.
- Titta på hur långt din tumme når. Sticker den ut utanför handflatan kan risken för pulsåderbråck vara förhöjd (se bilden nedan)
Om man kan korsa tummen så långt att den sticker ut utanför handflatan, kan det tyda på att man har en överrörlighet i leder och förändringar i bindväven – som även en som finns i aorta. Det här tumtestet har länge används i undervisningen av hjärtläkarstudenter som ett knep att hitta dolda bristningar i stora kroppspulsådern.
Enligt den nya studien har personer som gör testet med positivt resultat har en hög sannolikhet att bära på ett dolt pulsåderbråck. Det betyder dock inte att alla som testar positivt är drabbade.
Källor: Yale News, American Journal of Cardiology mfl
Foto: TT