Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskning: Så lever du ett lyckligare liv

19 dec, 2016
AvNanna von Knorring
Vill du leva lyckligare? Amerikanska forskare menar att de hittat en faktor som är avgörande för välmåendet – våra förhållanden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad är det som gör att vi lever lyckliga och friska? Enligt en studie från Harvard University är det inte en framgångsrik karriär eller pengar som är den avgörande faktorn. I stället menar forskningen att förhållanden till nära och kära, speciellt till ens partner, är en faktor som påverkar.

Det var när forskarna tittade på vilka faktorer som kraftigt inverkade på välmående och hälsa som de kom fram till att just dessa relationer är viktiga för välmåendet. Enligt forskningen var personerna med starka förhållanden i högre grad skyddade mot bland annat kroniska och psykiska sjukdomar.

Robert Waldinger, chef för studien, berättade om forskningens fynd under ett tal och konstaterade enligt New York Times att förhållandena kunde gå upp och ner, men att så länge båda personerna kände att de kunde lita på varandra när det blev tufft, så spelade svackorna ingen roll. Forskarna kunde se ett liknande mönster när det gällde förhållanden till vänner.

Annons

Läs också: Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret

Forskarens tips

Forskningschefen Robert Waldinger hade flera tips till dem som ville förbättra sina förhållanden och på så sätt få ett lyckligare liv.

– Något så simpelt som att ersätta skärmtiden med tid med människor, eller att liva upp ett förhållande genom att göra någonting nytt tillsammans, ta långa promenader eller gå på dejter. Hör av dig till familjemedlemmen som du inte har pratat med på flera år, för de är dessa vanliga familjefejder som sliter på personerna som hyser agg, sa han vid ett ”Ted Talk”-tal, enligt New York Times.

Forskningsprojektet Harvard Study of Adult Development har pågått sedan 1938 och kommit fram till flera olika forskningsrön. Forskarna har följt fler än 700 män och senare även vissa av deras partners. Männen bestod ursprungligen av Harvard-studenter samt av män från Bostons fattigaste områden.

 

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Bli lycklig på riktigt

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Annons