Därför vill du ha håriga tår – det avslöjar fötterna om din hälsa
Våra fötter kan visa en hel del om hur vi egentligen mår. Både när det gäller själva fothälsan, men också kopplat till kroppens hälsa i övrigt.
– Det sitter väldigt mycket punkter i fötterna kopplat till övriga kroppen. Och på fötterna kan man bland annat se snedbelastningar från till exempel höft-, rygg- eller nackproblem, säger fotterapeuten Kicki Johansson på Eriksbergs hälsoklinik i Göteborg.
Se även: Skorna som är sämst för dina fötter
Fötterna kan avslöja en hel del om din hälsa
Kicki kan till exempel ofta se om en kunds fötter om hen kan behöva sko-inlägg, för att undvika att få skador senare.
– Vad gäller foten i sig så handlar det istället mycket om vad som kan vara svamp, eller vad som är förhårdnader eller vårtor.
Sådant vi vill undvika om vi vill ha friska fötter som mår bra. Men hur ser hälsosamma fötter ut då?
– Tar man hand om sina fötter, och smörjer in dem ordentligt, så har man återfuktad hud som inte är rodnad, och fina, lätta naglar.
Håriga tår kan hänga ihop med bra blodcirkulation
Och kanske håriga tår? För det hänger ihop med bra blodcirkulation, förklarar Kicki Johansson, som menar att ett aktivt liv är bättre än ett stillasittande även för fötterna. Eftersom det håller igång vår cirkulation.
Eftersom fötterna sitter längst från hjärtat behöver blodcirkulationen vara bra överlag, för att även fötterna ska må bra.
– Håriga tår tyder på bra cirkulation. Det kan man se till exempel se på diabetiker som kan få problem med cirkulationen. Då försvinner håren på tårna, fötterna och ibland upp mot underbenen.
Vanliga misstag när det gäller att ta hand om fötterna
Vanliga misstag vi gör när det gäller att ta hand om våra fötter menar Kicki Johansson främst handlar om att vi inte smörjer in dem regelbundet.
– Ju äldre du blir desto mer tid behöver du lägga på dina fötter. Jag tycker också att man ska gå till oss med kunskap någon gång då och då. Ofta väntar man för länge med att söka hjälp.
Som exempel på vad man bör söka hjälp för nämner Kicki nageltrång.
– Så många nageltrång kunde ha åtgärdats tidigare men leder istället till operation till slut. För att man gått och väntat ut det medan det förvärrats.
Fler saker dina fötter kan avslöja om din hälsa
Det finns fler saker man bör hålla koll på när det gäller sina fötter. Ofta handlar det om enklare saker som fotterapeuter kan hjälpa till med. Men ibland kan man behöva söka läkarvård.
1 Naglar som förändrat färg
Naglar som är friska är i regel ljusrosa. Om de börjar se annorlunda ut, bli missfärgade eller tjockna, så är det bra att få bedömning på om det kan vara svamp eller brist på något ämne i kroppen.
Gula eller vita naglar kan också bero på tillstånd kopplat till bland annat lungor, lever eller hjärta. Därför kan det vara viktigt att kolla upp orsaken bakom.
2 Naglarnas struktur förändras
När naglar blir tjockare beror det ofta på att nageln blivit sämre på att hålla kvar fukt, vilket händer med åldern. Det gör att nageln drar ihop sig och det blir luft mellan huden och nageln.
Att naglar förändras kan också bero på svamp. En annan orsak kan vara järnbrist som kan ge konkava naglar, kallat skednaglar - då de liknar en upp och nedvänd sked.
3 Svullna fötter
Många får svullna fötter när det är varmt ute eller om man går eller står mycket. Det kan också bero på hormoner och växla efter till exempel menscykeln. Men svullnad kan också bero på bland annat olika typer av ödem.
Är det oförklarlig svullnad ska man kolla med läkare så det inte handlar om till exempel problem med hjärta, njurar eller lever.
4 Småsår på fötterna som inte läker
Att få sår på fötterna som inte läker ordentligt kan vara tecken på dåligt blodcirkulation eller nedsatt funktion i blodkärlen. Har man sår som inte läker är det viktigt att söka vård och ta reda på orsaken.
Bensår, alltså sår nedanför knäna (inklusive på fötterna) som inte läkt på sex veckor kan också bero på diabetes, hudtumörer eller inflammatoriska sjukdomar.
Foto: TT