Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

10 hälsofrågor till apotekaren – som är baserade på en myt

18 aug, 2023
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Hand med tabletter och en kvinna som tar nässpray
Fungerar filmjölk mot svampinfektion? Ett glas whiskey mot halsont? Måste vi ta D-vitamin som kosttillskott om vi inte är ute i solen varje dag? Apotekaren Annika Svedberg kommenterar tio hälsorelaterade frågor som apoteken får och som ofta är baserade på en myt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många huskurer, hemmasnickrade idéer och myter om hälsa, sjukdomar och läkemedel. Några som ofta får höra – och många gånger också slå hål på dessa – är apotekarna. Nedan listas tio hälsorelaterade frågor som ofta baseras på myter.

5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Behöver jag äta extra D-vitamin under sommaren när jag knappt hinner vara ute om dagarna?

Det krävs knappast en heldag på stranden för att få det dagliga behovet av D-vitamin (för mycket solexponering är ju inte heller särskilt nyttigt, som vi vet). Faktum är att det räcker med 10–15 minuter i solen, enligt Apotek Hjärtats chefapotekare Annika Svedberg.

– Dessutom får de flesta av oss D-vitamin via kosten vi äter, exempelvis om vi äter ägg eller fisk. Under det mörka vinterhalvåret ar det dock vanligt att man kan behöva fylla på med D-vitamin, särskilt för de som inte får i sig tillräckligt via kosten – exempelvis veganer, säger hon i ett pressmeddelande.

Två händer som omfamnar solen
Ingen solstress! Oftast får vi oss nog med D-vitamin genom maten vi äter.

Kan jag behandla svampinfektion med filmjölk, yoghurt eller olivolja?

– Även om många svampinfektioner går att behandla på egen hand, har många av de huskurer som florerar på internet ingen bevisad effekt att de ska lindra eller förebygga, säger Annika Svedberg.

Annons

Svampinfektioner kan sitta på olika delar av kroppen, till exempel under naglarna, i underlivet, i munnen eller på kroppen. Kontakta vården eller sök råd på ett apotek om hur du bäst ska behandla svampinfektionen.

Är alkohol ett effektivt botemedel mot halsont och hosta?

Ett glas whiskey – det tar väl bort både halsont och hosta? Nej, nedbrytningen av alkohol är påfrestande för den redan virus- eller infektionsdrabbade kroppen, menar apotekaren, och risken finns att måendet förvärras ytterligare.

– Även om alkohol kan bidra till en upplevd känsla av tillfrisknande, finns det desto fler vetenskapliga bevis på att alkohol snarare stjälper – än hjälper – immunförsvaret.

Kan hemorrojdsalva motverka rynkor och påsar under ögonen?

Om du någonsin tänkt tanken – tänk om.

– Du bör definitivt undvika att använda hemorrojdsalva i ansiktet. Huden runt ögonen ar särskilt känslig och kan skadas av produkter anpassade för andra delar av kroppen. Dessutom innehåller flera av hemorrojdsalvorna kortison – ett läkemedel som ska undvikas i kontakt med ögonen, säger Annika Svedberg.

Närbild på öga med vit kräm under
Hemorrojdkrämen ska användas runt ändtarmsöppningen, inte kring ögonen.

Behöver alla kvinnor äta järntabletter?

Om du inte har konstaterat lågt blodvärde eller upplever symtom på järnbrist finns ingen anledning att ta järntillskott. En allsidig kost ger oftast de näringsämnen vi behöver.

Annons

– Risken for järnbrist ökar exempelvis om du väljer bort kött från din kost eller om du som kvinna har väldigt rikliga blödningar.

Kan jag behandla ögoninflammation med hjälp av nässpray?

– Det här är ett bra exempel på återkommande huskurstips som visserligen kan ge en upplevd effekt, men som även kan öka skaderisken, säger Annika Svedberg.

Hon förklarar att nässpray innehåller kärlsammandragande ämnen som kan motverka röda ögon, men eftersom sprejen är gjord för näsan kan den irritera våra känsliga ögon.

– och knepen som lindrar träningsvärk!

Kan jag behandla träningsvärken med värktabletter?

– Att använda läkemedel med NSAID – exempelvis Ipren eller Ibuprofen – vid träningsvärk kan ha en negativ effekt på muskeluppbyggnad och styrka, säger Annika Svedberg.

Att träna med träningsvärk är dock inte farligt, även om det är kroppens sätt att säga att musklerna behöver lite vila. Kylande eller värmande muskelsalvor kan ge skön lindring, eller värktabletter med paracetamol om det gör riktigt ont.

Annika Svedberg, chefapotekare
Annika Svedberg, chefapotekare på Apotek Hjärtat.

Kan jag bota och förebygga bakfylla med hjälp av värktabletter?

Värktabletter i kombination med alkohol är alltid en dålig idé, framhåller chefapotekaren Annika Svedberg:

Annons

– Exempelvis kan intag av paracetamol i kombination med alkohol öka risken för leverskador då kombinationen resulterar i att kroppen får svårt att bryta ner läkemedlet på rätt sätt. Även antiinflammatoriska läkemedel, som ibuprofen, bör undvikas då både dessa läkemedel och alkoholen irriterar slemhinnan i magen – en kombination som ökar risken for blödande magsår.

Om jag sover mindre än åtta timmar eller sover oroligt, behöver jag ta igen den förlorade sömnen nästkommande natt?

Tröttheten efter en natt med dålig sömn kan vara förlamande, men du behöver inte "sova ikapp" de förlorade timmarna följande natt för att kroppen ska återhämta sig.

– Hur stort sömnbehov vi har varierar och de flesta kan hantera några förlorade timmars sömn då och då.

Om sömnproblemen blir långvariga – sök hjälp!

Kvinna ligger i sängen och kan inte sova
De flesta kan hantera några timmar förlorad sömn.

Kan inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedel försvaga kroppens eget immunsystem?

– Läkemedel är ett av våra viktigaste vapen mot sjukdomar. De kan hjälpa till att både lindra och motverka – utan att det på något sätt skulle försvaga kroppens eget immunsystem, säger Annika Svedberg, chefapotekare pa Apotek Hjärtat och lägger till:

– Med det sagt är det alltid viktigt att läkemedel används med eftertanke. Felaktig användning av läkemedel – exempelvis fel dosering eller avbrutna ordinerade läkemedelsbehandlingar – kan leda till utebliven effekt eller onödiga biverkningar.

Foto: Apotek Hjärtat, Shutterstock/TT

Annons