Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

10 vanliga frågor om cancer – experterna ger svar

12 maj, 2020
armband "fick cancer", två personer som håller varandra i handen.
Hur förebygger man cancer? Vad orsakar det? Vad ökar mest? Här svarar Cancerfondens experter på 10 viktiga frågor – exklusivt för MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

1. Vad är viktigast att göra för att förebygga cancer?

Rök inte, håll en hälsosam vikt, begränsa alkoholintaget och skydda dig mot solens UV-strålar. Minst en tredjedel av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor, vilket innebär att vi i Sverige skulle kunna undvika 20 000 cancerfall per år genom att leva sundare. Utöver dessa levnadsvanor är det viktigt att du deltar i screening som erbjuds i din region samt att du vaccinerar dina barn mot HPV.

2. Kan träning minska risken för att få cancer och hur mycket måste man i så fall träna?

Ja, fysisk aktivitet minskar risken för flera cancerformer och gör det också lättare att hålla en hälsosam vikt som i sin tur minskar risken ytterligare. Tydligast är samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk för bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer och livmoderkroppscancer. Sitt mindre och rör på dig minst 2,5 timmar i veckan så att pulsen höjs. All rörelse räknas och ju mer du rör dig desto bättre.

Annons

3. Hur mycket alkohol kan en kvinna dricka utan att öka risken för cancer?

Den stora riskökningen för flera cancerformer kommer vid en relativt hög konsumtion. Men när det gäller bröstcancer ökar risken redan vid ett glas per dag och växer sedan successivt med ökat intag. Omkring 4–5 procent av all bröstcancer orsakas av alkohol. För att minska sin risk för cancer är rekommendationen att begränsa sitt drickande, eller inte dricka alls.

4. Är det sant att socker orsakar cancer?

Nej, det finns inga entydiga bevis för att socker i sig är cancerframkallande. Däremot ökar sockerrik dryck som läsk och saft risken för fetma och övervikt – och det sin tur ökar risken för cancer. Fetma och övervikt är faktiskt den största påverkbara riskfaktorn efter rökning.

5. Minskar solcrème risken för hudcancer?

Att bränna sig i solen ökar risken för hudcancer. Solskyddsmedel med hög faktor skyddar din hud mot solens farliga strålar. Använd rikligt med solskydd, smörj dig ofta men förläng inte din tid i solen. Njut av solen i skuggan mellan klockan 11 och 15. Skydda barn med kläder. En långärmad tröja, ett par byxor och en solhatt räcker bra som skydd. Solskyddsmedel är bra där kläder inte täcker, till exempel i ansikte och på händerna.

Annons

6. Vad kan jag göra för att upptäcka cancer så tidigt som möjligt?

Det viktigaste är att du som kvinna går på mammografiundersökning och gynekologisk cellprovtagning när du blir kallad. Om du bor i en region där det finns tarmcancerscreening så bör du även vara med i den. Du kan även ge akt på födelsemärken som ändrar sig, börjar blöda eller klia, sår som inte läker, knölar som du inte vet anledningen till, heshet mer än tre veckor eller hosta som inte har samband med förkylning, blödningar utan känd orsak, långvarig feber eller ofrivillig viktnedgång. Om du har några av dessa symtom så ta kontakt med din vårdcentral.

7. Hur stor del av all cancer beror på slumpen?

Det är svårt att säga och den biologiska oturen kan vi inte göra något åt. Det vi däremot kan påverka är våra levnadsvanor. Stora studier visar att de som lever hälsosamt (det vill säga inte röker, inte dricker alkohol eller är mycket måttliga, äter hälsosamt, är fysiskt aktiva och har en sund vikt genom livet) i mindre utsträckning drabbas av cancer.

Annons

8. Hur stor är risken att man får cancer igen efter att ha blivit frisk?

Det går inte att ge en enhetlig siffra, det är mycket olika mellan olika cancersjukdomar. Men sammantaget så blir, och förblir, två av tre som får en cancerdiagnos friska.

9. Vilka cancerformer ökar mest hos kvinnor?

Hudcancer är den diagnos som ökar mest hos både män och kvinnor.

10. Hur nära är forskarna ett botemedel mot cancer?

Eftersom cancer är ett samlingsnamn på 200 olika sjukdomar finns det inte ett svar på den frågan. Behandlingen ser olika ut för olika cancersjukdomar. Överlevnaden för till exempel bröstcancer har gått från mindre än 60 procent i början av 1980-talet till nästan 85 procent i dag. Ett annat positivt exempel är att det är fullt möjligt att utrota livmoderhalscancer tack vare allmän screening och vaccination av HPV-virus. När det gäller cancer i bukspottskörteln är prognosen lika dyster nu som för 20 år sen. Men tack vare forskningen överlever i dag två av tre som får cancer. På 1950-talet var det en av tre.

Foto: TT

LÄS MER:

Nytt test kan avslöja cancer – innan den ger symtom

10 viktiga fakta om cancer alla bör känna till

Forskare har hittat cell som kan döda all cancer

Annons