Överläkarens tips för bättre hälsa – som inte ger dig hälsoångest
Överläkaren Fredrik Nyström forskar i riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar, fetma och diabetes, sedan drygt 20 år tillbaka.
Han är aktuell med boken Radikalt lagom (Volante) där han ifrågasätter många av våra vanligaste och mest välmenta hälsoråd. Som att övervikt är farligt och att vi måste träna mer för att hålla oss friska.
Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan
Överläkarens bästa råd för att se lagom på hälsa
Han vill att vi ska fokusera mera på just lagommetoden. Här är hans bästa råd när det gäller hälsa.
1. Maten – var inte rädd för fett
Var inte rädd för att äta fett! Det kan förbättra dina kolesterolnivåer, särskilt om fettet kommer från olivolja. I förhållande till kalorierna kan fett mätta bättre än kolhydrater.
Ha inte heller dåligt samvete för att du festar till det med bröd som saknar fullkorn. Det finns inga vetenskapliga bevis för att fibrer gör dig mer hjärtfrisk. Risken är att för mycket fibrer istället ger IBS-symtom.
Du kan också skippa kosttillskott med vitaminer och antioxidanter. De ger inte den nytta som hälsoindustrin påstår. Det finns inget lagom med att äta vitamintillskott såvida du inte har medicinskt fastställd vitaminbrist.
2. Motionen – träna inte extremt mycket
Minska din hälsostress genom att aldrig springa mer än vad som är din kropps bästa. Det finns inga vetenskapliga bevis för att du blir friskare i hjärtat av att hela tiden öka mängden motion.
Träningsstress är på många sätt precis lika stressigt som mental stress. Träna bara så mycket som känns lagom för dig och din kropp.
Du behöver inte heller alltid stå upp och jobba för att någon hälsoguru påstår det. Att stå upp i onödan stressar underbenens vener och är kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom.
3. Vikten – några extra kilon är inte farligt
Gör dig av med missuppfattningen om att bantning alltid är bra för dig. Är du i medelåldern är några extrakilon inte farligt.
Banta bara bort vad som är lagom för dig och gör det i sådana fall med lågkolhydratkost. Kolhydrater mättar dåligt så du får kämpa extra hårt mot hungern om du försöker banta med en lågfettkost.
Vill du gå ner i vikt, skippa mellanmålen och frukosten, men drick gärna kaffe och rödvin.
4. Ha rätt livsinställning
I stället för att tro att en smalare eller starkare kropp ska göra dig lycklig, satsa på att finna glädje i den kropp du har idag.
Lycklig lever längst, det visar flera studier. Bland annat en studie på diabetespatienter. Den visar att de som kände sig nedstämda hade nästan dubbelt så stor förekomst av följdsjukdomar efter tio år än de som var ”inbillningsfriska” och inte lät sig påverkas så mycket av sin sjukdom.
En positiv livssyn underlättar alltså. Det gäller kanske framförallt vid hjärt-kärlsjukdom som är tydligt kopplat till hur man mår och vad man gör.
Foto:TT