Fullmånekalender 2025 – häftiga månfenomen att hålla koll på
Den 13 januari kan vi se årets första fullmåne, om vädret inte sätter stopp. Jorden befinner sig då mellan solen och månen, vilket sker nästan var trettionde dygn. Eftersom månen behöver drygt 29,5 dygn för att fullfölja sina fyra faser, har vi fullmåne minst tolv gånger per år. I kalendern här nedanför hittar du alla datum för 2025.
Supermåne och mikromåne
Eftersom månen rör sig i en elliptisk bana runt jorden ser den ibland större eller mindre ut, beroende på avståndet till jorden. Man brukar prata om en supermåne, när månen är så nära jorden som den kan, cirka 360 000 kilometer bort. Och motsatsen, mikromåne, när månen befinner sig så långt bort som möjligt i sin omloppsbana. I Sverige kan du få se en mikromåne den 29 mars.
En mikromåne ser inte bara ut att vara ungefär 14 procent mindre än en supermåne – den är också betydligt svagare i sitt ljus. Mikromånens ljusstyrka är hela 30 procent svagare än supermånens.
LÄS OCKSÅ: Låter du ditt stjärntecken guida dig? Då är du lyckligare än andra
Datum för fullmåne i Sverige 2025:
- 13 januari, klockan 23:26
- 12 februari, klockan 14:53
- 14 mars, klockan 07:54
- 13 april, klockan 02:22
- 12 maj, klockan 18:55
- 11 juni, klockan 09:43
- 10 juli, klockan 22:36
- 9 augusti, klockan 09:55
- 7 september, klockan 20:08
- 7 oktober, klockan 05:47
- 5 november, klockan 14:19
- 5 december, klockan 00:14
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Månförmörkelse/blodmåne i september
Om du är i Europa i höst har du även chans att bevittna en total månförmörkelse, eller blodmåne som den också kallas. Den 7 september kommer solen, jorden och månen att vara exakt i linje – och när månen glider in i jordens skugga kommer den få en blodröd nyans. Denna totala månförmörkelse kommer att vara synlig i delar av Europa.
I Sverige kommer vi inte kunna se en total månförmörkelse 2025, enligt Illustrerad Vetenskap. Vi får nöja oss med en partiell månförmörkelse, där endast en del av månen gömmer sig i jordens skugga.
Inget total solförmörkelse
Någon total solförmörkelse blir det inte heller tal om 2025. Det sker först om drygt hundra år, i oktober 2126.
Innan dess kommer vi bland annat att kunna se en blå måne eller "blue moon" – ett fenomen som inträffar när två fullmånar sker under samma månad. Blå månar är ganska ovanliga och inträffar ungefär vart 2,5 år. Den senaste var i augusti 2023, och nästa blir i maj 2026.
2023 fick vi även se en mörk måne eller "dark moon", som i princip är samma sak som en blå måne. Den enda skillnaden är att det sker när två nymånar inträffar under samma månad, eller fyra nymånar under en och samma säsong.
Påverkar fullmånen sömnen?
Många upplever att de sover sämre när det är fullmåne. Men om månen faktiskt kan störa sömnen saknas det vetenskapligt belägg för, enligt flera studier.
En studie från 2021 vid University of Washington i USA ger dock viss stöd för att månfaser kan påverka sömnrytmen. I studien ingick nästan hundra personer från tre olika befolkningsgrupper, som alla hade olika tillgång till elektriskt ljus. Deltagarna bar handledsmätare som registrerade deras sömn och vakenhet genom månens faser.
Forskarna kunde sedan se att gruppen med minst elektriskt ljus sov upp till 58 minuter mindre under nätterna fram till fullmåne. De andra grupperna hade också vissa svängningar i sömnmönstret, men inte lika uttalade.
Foto: TT/Shutterstock
LÄS OCKSÅ: Experter: Att jaga "perfekt" sömn kan skapa sömnstörning