Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Gåfotboll: Träning och gemenskap som höjer livskvaliteten för äldre

07 jun, 2023
author Nina Nyström
Nina Nyström
Kvinnor som spelar gåfotboll
– Jag får leka igen, trots att jag är 67 år! Man gör så mycket seriösa saker i livet, men vi leker, skrattar och sätter fart på adrenalinet, säger Gertrud, pensionär.
Häng med när MåBra besöker en gåfotbollsträning i Enskede.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Solen skiner över Enskede IP i Stockholm där ett 20-tal damer samlats för en av veckans två gåfotbollsträningar. Ett träningspass är 1,5 timme långt och består av uppvärmning, teknikträning, några korta matcher och stretch. Och sist men inte minst – fika med lagkompisarna, en nog så viktig del av upplägget.

Måbra möter Gåfotbollslaget i EnskedeBrand logo
Måbra möter Gåfotbollslaget i Enskede

Gåfotboll – en spirande trend

Enskede gåfotboll, som nyligen firat fem år, har blivit en av de mest uppmärksammade lagen i landet. Det senaste året har man sett ett rejält uppsving för sporten, gåfotboll har blivit en riktig snackis och andra lag poppar upp runt om.

– Kul, tycker lagledaren Ingrid Lundkvist, 79, för då kan man ha turneringar.

Ingrid Lundkvist
Ingrid i blått är tränare i laget.

Själv är hon är van vid att spela match, efter ett antal år i AIK som ung. Men man behöver verkligen inte vara någon fotbollstalang för att vara med här, intygar både Ingrid och de andra damerna i laget.

Annons

Alla kan vara med, oavsett erfarenhet

Alla är välkomna oavsett bakgrund, man får ta den plats man klarar. Många har aldrig spelat fotboll tidigare, utan hamnat här för att man hört talas om konceptet och blivit nyfiken.

Hit går man för att få motion och vara del av en gemenskap. Man pratar, skojar, hejar och peppar. Alla gör sitt bästa efter sina förutsättningar, och ingen dömer om någon missar bollen. Det betyder dock inte man inte tar träningen på fullaste allvar – under passet glimtar små tävlingsjävular regelbundet till. Man bara ska ha bollen, eller hindra den. Att springa efter bollen är dock strikt förbjudet, vilket ställer högra krav på precision på passningarna, som därför är en viktig del av träningsupplägget.

Enskede gåfotboll tränar
Bollkontroll är en viktig del av träningspasset.

– Det är så bra för koordinationen. Man behöver använda både hjärnan och fötterna. Det är ju det man ska göra – träna något nytt som man inte har gjort förut, säger Gertrud, 67.

Annons

Hon gillar också känslan av kämpaglöd och adrenalin.

– Det satte fart på den här kampviljan som inte jag har hållit på med sen jag var ung! Vi är ju i den åldern att man inte spelar så mycket fotboll. Så det tycker jag är så häftigt.

Enskede gåfotboll tränar
Kämpaglöd och glada miner vart man än tittar.

När MåBra hälsar på är det en vacker vårdag, men även när vintervindarna viner är det utomhusträning som gäller för de seniora fotbollsdamerna, som säger att de aldrig varit så friska som sedan de började med gåfotboll året runt.

De flesta spelarna är runt 65-70 år, men laget har medlemmar från 58 upp till 82 års ålder. Yngre än 58 får man inte vara, för då blir det fusk, säger Ingrid Lundkvist, 79 och ler finurligt.

Annons

”Jag kommer kanske dö på fotbollsplanen, men då är jag lycklig.”

Så heter Inger Eliassons nya forskningsrapport som speglar de många fördelarna med gåfotboll för äldre.

Spelarna beskriver att gåfotbollen blir något att längta till, som skapar mening i vardagen och och ger såväl en ny delaktighet i samhället som ett socialt sammanhang, en viktig känsla när man inte längre är yrkesverksam. Man upplever inte längre att man ”har gjort sitt”, eller inte är till någon nytta. Om man inte kommer till träningen är det någon som ringer och frågar varför – och man får själv möjligheten att bry sig om andra.

Den viktiga gemenskapen ger en ökad motivation till träning, vilket såklart också ger tydliga fysiska effekter som höjer livskvaliteten ännu mer: Man blir starkare, får bättre kondis och balans och presterar bättre, vilket både ökar självförtroendet och motiverar till att fortsätta träna ett par gånger i veckan.

En riktigt god cirkel, helt enkelt!

Nya vänner

Inger, 70 är pensionär och har varit med sen starten för fem år sedan.

– Tidigare brukade jag jobba en del extra, men när jag började med fotbollen så ville jag inte jobba så mycket – då ville jag hellre träna! Det är jättekul, jag har fått 30 nya vänner!

Birgitta, 71, instämmer i hyllningarna.

– Jag hade ingen aning om jag skulle vara så intresserad! Då hade jag börjat med detta mycket tidigare. Men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig det! Sen kan det också vara det här konceptet som gör att det är så bra. Att man går och är i ungefär samma ålder. Det är inte samma hets som när du spelar på riktigt. Så det kan vara det som gör att det är så trevligt och skönt att röra på sig.

Enskede damfotbollslag
Damerna som var på plats under dagens träning.

För många har fotbollen gett inte bara motion utan en helt ny social kontext och nya vänner även utanför planen. Man kommer på träningen när man kan, och det vill man gärna göra, det märks tydligt.

Vill du också testa gåfotboll?

Mer om gåfotboll och kontaktuppgifter finns här, på Svensk fotbolls hemsida, eller walkingfootballsverige.

Foto: Nina Nyström, Emmy Åman.

Annons