Getingar: Sommaren 2019 kan bli den värsta någonsin
Uppdaterad 17 juli 2019.
Enligt Anticimex kan man se variationer i mängden getingar från år till år, och vartannat år har vi en så kallad getingsommar. En sådan sommar hade vi förra året, sommaren 2018, enligt statistiken, och i år har man än så länge sett en minskning i antalet utförda getingsaneringar på Anticimex.
Men på grund av den ovanligt varma och torra sommaren då hade de flygande insekterna svårt att klara sig – så de kommer igen i år istället, och kanske med råge! Enligt Claus Schultz, teknisk chef på skadedjursbolaget Rentokil Pest Control, var 2018 det värsta getingåret någonsin – men 2019 kan bli ännu värre.
– Alla ingredienser finns för att det ska bli en riktigt stygg getingsommar, säger Schultz i ett pressmeddelande.
Vi hade även en mild vinter och vår, med ett fantastiskt påskväder som gav getingarna en kanonstart på säsongen. Men mot högsommaren blir getingarna ofta mer aggressiva, då deras syfte med att mata drottningens larver inte längre är aktuellt. Augusti brukar vara den mest intensiva månaden, på hösten dör sedan alla getingar som inte är befruktade honor.
– Du vet aldrig om nästa stick utlöser en allergisk reaktion som kräver snabb behandling. Det beror på hur många gånger du har utsatts för getingstick. Vid något tillfälle säger kroppen ifrån – och det varierar från person till person, säger Claus Schultz.
Extra många bålgetingar
Det verkar också bli ett sensationsår för de jättestora getingarna – bålgetingar. Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet berättar för TV4 att han tagit emot ovanligt många samtal om stora getingar i år.
Bålgetingar är den största getingarten i Sverige, och de bygger sina bon i träd eller i enstaka fall i hus. De är dock inte särskilt aggressiva, så länge du inte bråkar med dem eller kommer närmare än 2-3 meter från deras bon. Då är vanliga getingar betydligt mer närgångna.
Alla håller inte med
Men att 2019 skulle bli en rekordsommar för getingar är något alla inte kan stämma in i. På Anticimex ser man en minskning av antalet utryckningar med hela 60-70 procent i år, jämfört med hur det såg ut förr året.
– Ser vi den samlade statistiken samt de vetenskapliga rapporter som finns inom området så blir det inte ett getingår i år. Anledning är att konkurrensen bland de drottningar som producerades i fjol är så pass hög när det gäller föda och bo plats, att det är endast de starkaste som överlever. När dessa getingar får stort utrymme kommer de producera starka drottningar som i sin tur bär på starka genetiska anlag vilket gör att fler kan överleva och etablera nya samhällen under nästa år, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.
Hur kan man slippa getingar – eller minska antalet?
Vi får inte glömma bort att getingar inte bara är jobbiga, surrande skadedjur – utan även nyttodjur som hjälper till att pollinera i naturen. Därför är det dumt att försöka bli av med dem om de inte utgör ett problem, eller om någon i närheten är allergisk mot getingstick.
Här är några tips från Anticimex hemsida för att slippa getingstick:
- Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.
- Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
- Täck över kött och sötsaker vid måltider utomhus.
- Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
- Undvik söta eller starka parfymer.
- Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
- Gå inte barfota utomhus.
- Bär inte kläder i starka färger och undvik gult och andra ljusa mönster.
Är getingplågan alldeles för stor kan det vara en idé att beställa en sanering. Är de mest irriterande kan du testa att göra din egen getingfälla – här har vi samlat 5 smarta knep!
Misstänker du att du har ett getingbo nära ditt hem? Håll koll under utskjutande tak, och kring uteplatser eller bodar. Getingar övervintrar aldrig i gamla bon, men om du tidigare har haft getingbon någonstans bör du titta på samma ställen.
Bli av med getingarna
Några andra tips för att inte locka till dig getingar är att inte låta fallfrukt ligga om du har fruktträd i trädgården eller nära. Getingar dras till doften av ett ämne som finns i den ruttnande frukten – samma gör att de dras till öl och vin.
Du kan även uppmuntra flygfäna att bygga sina bon någon annanstans, genom att spruta vissa medel på deras bon eller där de gärna bygger bon. Pepparmint är exempel på en doft getingarna inte vill bo nära – så om du blandar en matsked pepparmintsolja med en liter vatten och sprutar i närheten av boet eller platsen du vill getingsäkra kan du slippa insekterna i framtiden!
Du kan också lura getingarna genom att bygga en attrapp. Genom att sätta upp något som ser ut som ett getingbo skrämmer du bort andra getingar – eftersom de är väldigt territoriella varelser. Se filmen nedan:
Källa: BT.dk, Anticimex, Allt om Trädgård Foto: TT
…
Läs mer:
Geting- eller bistick: Så behandlar du dem
5 smarta sätt att bli av med getingarna