5 frågor om glutenfritt till Linda ”Glutenfria köket” Filipsson
Linda Filipsson, 35, driver bloggen Glutenfria Köket som är full av recept och annat nyttigt kring bakning och matlagning. Idén föddes 2011, då hon vid 25 års ålder fick diagnosen celiaki.
Se även: Det här är glutenintolerans
Hur gick övergången till glutenfritt?
– Det var stor omställning, mycket nytt att tänka på. Som att läsa innehållsförteckningar och leta efter minsta gluten. Det fanns sorg vid tanken på allt gott man skulle missa, och oro över hur allt skulle bli. Men intresset för bakning och matlagning har alltid funnits. Celiakin gav anledning att baka mer!
Är det knepigt att bli bortbjuden?
– De flesta frågar innan vad man kan äta och vad de ska tänka på. Svårast är att lita på att inte gluten kommit i kontakt med ens mat i något av alla steg. Man måste våga fråga om man är osäker på om maten verkligen är glutenfri.
Vad är lättast och svårast att baka?
– Lättast är bröd man vispar ihop och jäser direkt i formen. Även muffins och smulpaj brukar vara lätta att lyckas med. Svårast att göra glutenfritt är små- kakor och wienerbröd. Men efter många provbakningar har jag äntligen fått fram en frasig wienerdeg!
Vad lagar du helst?
– En vardag svänger jag ihop en luftig ugnspannkaka eller bakar enkla tekakor till en god soppa. Vid festligare tillfällen bjuder jag på läckra petit chouxer med smetana, rom och rödlök. Till huvudrätt grillad lammfilé med hemgjorda polentapommes. Efterrätt blir äppelkaka med massa vaniljsås.
Tips om man aldrig bakat glutenfritt?
– Man bör veta att en glutenfri deg är kladdigare än en vetedeg så att man inte blir orolig när bröddegen knappt går att ta i. Läs igenom hela receptet innan du börjar. Använd helst samma sorts mjölmix om det står utskrivet, olika märken kan ge olika resultat. Och ge inte upp!